Bekijk hier de eerste video van binnenkant kernreactor Fukushima

Korrelig beeld door radioactieve straling binnenin de tweede kernreactor van de Fukushima Dai'ichi kerncentrale in Japan. Screenshot: Youtube.com

Op internet is een filmpje opgedoken van beelden binnenin de tweede reactor van de Fukushima Dai’ichi kerncentrale in Japan, meldt de BBC.

Volgens de BBC is de video afkomstig van Tokyo Electric Power Company (Tepco), de beheerder van de kerncentrale. Tepco liet een sonde in de tweede kernreactor afdalen om het niveau van het koelwater en de temperatuur in de reactor onderzoeken. Het beeld is wat korrelig door de radioactieve straling:

Een woordvoerder van Tepco zei tegen persbureau AP dat experts nog bezig zijn alle onderdelen in de video te identificeren. De sonde slaagde er niet in om het wateroppervlak te vinden, wat kan betekenen dat de huidige apparatuur die het waterniveau in de gaten houdt misschien niet goed werkt. De sonde bevestigde wel dat de temperatuur binnenin de reactor overeen kwam met de temperatuurmeter buiten de tank. Volgens Tepco kan de sonde het bedrijf helpen de reactor stabiel te houden en problemen op te lossen.

Kerncentrale pas sinds kort stabiel

Afgelopen maand liet de Japanse premier Yoshihiko Noda weten dat de door de tsunami verwoeste kerncentrale Fukushima Dai’ichi eindelijk stabiel is. De centrale heeft de status ‘cold shutdown’ bereikt en lekt niet langer een aanzienlijke hoeveelheid straling. Op 11 maart 2011 zorgden een aardbeving en tsunami in Japan voor de grootste nucleaire crisis sinds Tsjernobyl. De koeling was uitgevallen, waardoor splijtstofstaven smolten en de wijde omgeving vervuilden.