Baudet toont bedreiging euro voor welvaart niet aan

In zijn column beweert Thierry Baudet dat de euro onze welvaart eerder bedreigt dan bevordert (Opinie, 13 januari). Hiervoor voert hij feitelijk één argument aan: de niet-eurolanden Denemarken, Zweden en Polen blijven het prima doen.

Baudet zou moeten aantonen dat de eurolanden beter af zouden zijn geweest door niet toe te treden tot de eurozone. Dit doet hij niet. Het is in het licht van zijn argumentatie curieus dat juist de genoemde niet-eurolanden bereid zijn verregaande verplichtingen aan te gaan om de stabiliteit van de eurozone te versterken en miljarden euro’s willen uitlenen.

Volgens Baudet had de toename van de handel „zeker” ook kunnen worden gerealiseerd zonder euro, „bijvoorbeeld door multilaterale afspraken over transactiekosten te koppelen aan een stelsel van periodiek vastgelegde wisselkoersen”.

Wat zouden wij ons moeten voorstellen bij dergelijke afspraken ? Bepleit Baudet een herleving van het Europees Monetair Stelsel? Hoe zou zo’n stelsel zich handhaven in een wereld van vrij kapitaalverkeer?

Marko Bos

Econoom, Zoetermeer

    • Marko Bos