Bank sterkt het liefst zonder emissie aan

Banken doen er alles aan om hun vermogen te versterken zonder de uitgifte van nieuwe aandelen. Zo nodig met hulp van de trucendoos.

Vanmiddag loopt ‘ie af, de deadline voor 72 Europese banken. Dan moeten de plannen zijn ingeleverd bij de lokale toezichthouder hoe zij hun gaten op de balans denken te dichten per 30 juni van dit jaar.

Eind vorig jaar kwam de nieuwe overkoepelende Europese Banken Autoriteit (EBA) na een stresstest tot de slotsom dat banken in totaal 114 miljard euro extra kapitaal nodig hebben. De grootste gaten zitten bij Spaanse, Griekse en Italiaanse banken. Met Santander, de bank die ooit samen met het Britse RBS en Fortis de ABN Amro overname, als onbetwist dieptepunt. De Spaanse reus moet een gat van 15,3 miljard dichten.

Wat hebben de financiële instellingen bedacht? Santander maakte de grootste stappen. Onderdelen werden verkocht – met name in Zuid-Amerika – er werd minder winst uitgekeerd, en er werden voor bijna 2 miljard euro nieuwe aandelen uitgegeven.

Commerzbank, de bank met het grootste vermogenstekort van Duitsland, maakte gisteren bekend dat zij geen staatssteun nodig heeft, in reactie op aanhoudende speculaties dat zij het niet op eigen kracht zou redden. Onder de vlag van ‘kapitaalmanagement’ (geen kredieten verstrekken?) claimt ook Commerzbank al grote progressie te hebben geboekt. Met wat boekhoudkundige slimmigheidjes, minder dividenduitkeringen, de doorverkoop van verstrekte kredieten en minder leningen aan banken en verzekeraars zegt de bank al aardig op streek te zijn. Zónder een beroep te doen op de kapitaalmarkt.

Dat laatste is van groot belang. Unicredit is toe nu toe de enige Europese financiële instelling die het extra benodigde kapitaal voornamelijk bij beleggers ophaalde. De koers knalde zo hard naar beneden, zei een Nederlandse bankier deze week op een nieuwjaarsborrel, dat de boodschap voor collega’s helder is: de mogelijkheden voor banken om nieuwe aandelen uit te geven zijn zeer beperkt. Beleggers houden daar niet van.

Commerzbank is in de eerste drie weken van dit jaar een van de grootste stijgers onder de banken, Unicredit de grootste daler. ING, waarvan de balans al sterk genoeg is volgens de EBA, doet het sinds begin dit jaar nog het beste. ING moet van Brussel zijn verzekeringstak afsplitsen. Maar het afstoten van onderdelen verloopt moeizaam. Vorige week maakte ING bekend dat meer tijd wordt genomen om de staatssteun van ooit 10 miljard terug te betalen. Sindsdien is het aandeel 16 procent gestegen.

    • Jeroen Wester