Aztec Maiden was volledig op drift - bekijk hier zijn route

De Aztec Maiden draaide vele rondjes, terwijl het afdreef naar de kust, waar het uiteindelijk vastliep. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

Hoe kan het dat het 155 meter lange schip Aztec Maiden voor de kust bij Wijk aan Zee pardoes bijna het strand op voer? De route op Google Earth laat zien hoe volstrekt op drift het Filippijnse schip was.

De Aztec Maiden zou volgens de kapitein op drift zijn geraakt omdat het anker het niet meer hield. De kapitein zal nog verder worden gehoord, meldde een woordvoerder van de KLPD vandaag. Het was de bedoeling dat de Aztec Maiden vanwege zijn noodsituatie de haven van IJmuiden zou binnenvaren, maar dat mislukte jammerlijk.

Op basis van de routebeschrijving van de Aztec Maiden valt te concluderen dat het schip al snel op zee het spoor bijster raakte. Routegegevens van schepen worden automatisch bijgehouden en opgeslagen.

De route van de Aztec Maiden (zoom in voor meer gedetailleerde route-informatie):


Grotere kaart weergeven

Hier en daar versnelde het schip, blijkt uit die opgeslagen data. Op andere plaatsen remde het juist af. Het draaide bovendien rondjes, duidelijk stuurloos, alsof het slechts nog werd geleid door het tij. Dat zou ook goed kunnen: het schip had geen lading aan boord en was dus relatief licht.

De KLPD zal ook de loods nog horen die het schip uit de haven van Amsterdam leidde via het Noordzeekanaal. Om twee uur vannacht zal een poging worden gedaan het schip vlot te trekken.

Dat lijkt overigens een echte toeristische attractie te gaan worden. De horeca in Wijk bij Zee mag speciaal daarom zelfs de hele nacht open blijven.

Spelen op het strand vlak voor het gestrande schip:

Bekijk ook onze In Beeld-serie over de Aztec Maiden.

    • Niels Posthumus