Arbeiderszoon Jorge wil meer

Azuloscurocasinegro (Daniel Sánchez Arévalo, 2006)Ned. 2, 00.05 - 01.40 uur

Het is natuurlijk leuk dat Pedro Almodóvar de wereld heeft verrijkt met zijn kleurrijke oeuvre, maar soms is zijn invloed fnuikend. De Spaanse film Azuloscurocasinegro (Donkerblauwbijnazwart) doet in verhaal en vorm sterk denken aan het werk van Pedro.

Zo ontdekt een jongen dat zijn vader wellicht homoseksueel is en gaat hij uit nieuwsgierigheid ook naar de mannelijke masseur die voor dezelfde prijs wat erotische extra’s biedt, waarna hij twijfelt: is hij misschien ook van de verkeerde kant? Toch schroomt hij niet zijn vader af te persen. De broer van hoofdpersoon Jorge krijgt in de gevangenis een vriendin die na een miskraam graag opnieuw zwanger wil worden. De eerste de beste man voldoet, Antonio dus. Die blijkt echter onvruchtbaar, waarna hij zijn broer Jorge vraagt de honneurs voor hem waar te nemen. Maar Jorge heeft zijn hart verpand aan zijn buurmeisje. Enzovoorts.

Heel enerverend allemaal, maar ook flink overgeconstrueerd. En alles op z’n Almodóvars verfilmd, met soepel camerawerk, aantrekkelijke acteurs en kekke montage.

Zo wordt een rookgordijn opgetrokken dat de potentieel ontroerende kern van de film bijna aan het zicht onttrekt. Arbeiderszoon Jorge heeft sociale aspiraties, maar ondanks een avondopleiding, vele sollicitaties en een duur gestolen pak lukt het hem maar niet aan zijn sociale klasse te ontsnappen. Een tragiek die nu nauwelijks voelbaar is.

André Waardenburg

    • André Waardenburg