Frankrijk schort Afghaanse missie op na dood vier militairen

Franse militairen bewijzen de laatste eer aan twee van hun omgekomen collega's op het vliegveld van Kabul. De foto is van eind december, toen twee Franse soldaten werden doodgeschoten door de Talibaan. Foto AFP / Joel Saget

De Franse president Sarkozy heeft alle militaire operaties van Frankrijk in Afghanistan opgeschort. Zijn besluit is een reactie op het doodschieten van vier Franse militairen door een Afghaanse soldaat vanochtend.

Sarkozy noemde het vanochtend “onacceptabel” dat een militair van het Afghaanse leger het vuur opende op Franse troepen. Hij zei in een toespraak voor diplomaten dat zijn land naar aanleiding van het incident een snellere terugtrekking uit Afghanistan overweegt. Naast de dodelijke slachtoffers raakten zestien andere Franse soldaten bij het incident gewond.

Het incident vond volgens lokale functionarissen plaats in de oostelijke provincie Kapisa, ten noorden van hoofdstad Kabul. De Afghaanse militair werd na het incident gearresteerd door het Franse leger, zo meldt de BBC.

De internationale troepenmacht ISAF bevestigde vanochtend in een verklaring dat er bij het incident vier NAVO-militairen om het leven zijn gekomen. Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat Afghaanse soldaten of agenten zich tegen de NAVO keerden.


Grotere kaart weergeven

Helikoptercrash kost zes NAVO-militairen het leven

Een helikoptercrash in het zuiden van Afghanistan kostte vanochtend vroeg al het leven aan zes NAVO-militairen. De oorzaak van de crash is nog niet bekend en wordt onderzocht, zo meldde het militaire bondgenootschap vanochtend in een verklaring. Wel was er op het moment van de crash geen sprake van vijandige activiteiten in de omgeving, aldus de NAVO. De crash is het meest dodelijke incident met een NAVO-helikopter sinds augustus, toen dertig Amerikaanse soldaten werden gedood bij het neerhalen van een helikopter door de Talibaan.

    • Pim van den Dool