Advocaat verdacht van mislukte liquidatie

De Nationale Recherche heeft afgelopen dinsdag de 41-jarige advocaat R.E.T. uit Leiden aangehouden op verdenking van het beramen van een uiteindelijk mislukte liquidatie in Gouda.

In aanwezigheid van de deken van de Haagse orde van advocaten, Ernst van Win, heeft de politie het advocatenkantoor en het woonhuis van de man doorzocht. De advocaat is aangehouden in zijn woning in Voorschoten.

In 2010 hield de man nog kantoor in een vrijstaande kantoorvilla aan de Churchillaan in Amsterdam. In juni van dat jaar werd daar door een raam een handgranaat naar binnen gegooid. De ontploffing veroorzaakte alleen materiële schade.

Een maand later werd een aanslag gepleegd op een man in diens woning in Gouda. De actie mislukte omdat het pistool weigerde toen de schutter in de deuropening de trekker overhaalde. Na een schermutseling ging de schutter ervandoor.

Er zijn van de week nog twee mannen aangehouden in verband met deze poging tot liquidatie. Volgens de politie gaat het om een onderwereldruzie over geld. Een van de dinsdag aangehouden hoofdverdachten is een bekende crimineel, de 53-jarige Rob Z. uit Amstelveen. Hij is aangehouden in de gevangenis, waar hij een straf uitzit voor een ander misdrijf. Hij wordt ervan verdacht dat hij opdracht gaf voor beide aanslagen.

Zijn 48-jarige partner is in Amstelveen aangehouden omdat zij wordt verdacht van witwassen. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten en het advocatenkantoor is beslag gelegd op documenten, mobiele telefoons en gegevensdragers, zoals usb-sticks en cd-roms.

De Haagse deken noemt het „vrij ernstig” dat een advocaat van zulke zware strafbare feiten wordt verdacht. „De vermoedens zijn vrij stevig”, aldus deken Van Win. Hij heeft de raad van discipline verzocht de advocaat onmiddellijk te schorsen in de uitoefening van zijn praktijk.