19 januari 2009 - Stanislav Markelov & Anastasia Baboerova - 19 januari 2012

Gisteravond werd  in het centrum van Moskou een herdenkingsoptocht gehouden voor de drie jaar geleden vermoorde mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov en de Novaja Gazeta journaliste Anastasia Baboerova. Ze werden op 19 januari 2009 op klaarlichte dag op straat geëxecuteerd. De daders, die inmiddels zijn veroordeeld maar van wie nog altijd niet duidelijk is of ze het

Gisteravond werd  in het centrum van Moskou een herdenkingsoptocht gehouden voor de drie jaar geleden vermoorde mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov en de Novaja Gazeta journaliste Anastasia Baboerova. Ze werden op 19 januari 2009 op klaarlichte dag op straat geëxecuteerd. De daders, die inmiddels zijn veroordeeld maar van wie nog altijd niet duidelijk is of ze het nu wel of niet hebben gedaan, behoorden tot extreemrechtse groeperingen die jarenlang door het Kremlin van wapens en geld zijn voorzien. Op die manier wilde de onlangs overgeplaatste chefideoloog van het Kremlin, Soerkov, hen kunnen inzetten als een soort stoottroepen ten tijde van maatschappelijke onlusten. Het pakte anders uit. De extremisten kozen hun eigen koers en terroriseerden in Moskouse buitenwijken jarenlang  Kirgiezen, Tadzjieken, Oezbeken. Ook lijken ze zich inmiddels tegen het Kremlin te hebben gekeerd, gezien hun massale optreden op het Manegeplein van december 2010 en hun bereidheid om deel te nemen aan de massaprotesten.

Maar daarmee krijgen Markelov en Baboerina hun levens niet terug.

Zo’n duizend betogers deden gisteren mee aan de korte mars, nadat er bij metrohalte Arbat eerst nog even wat schermutselingen tussen rechtsextremisten en antifascisten hadden plaatsgevonden. Er was slechts toestemming verleend voor driehonderd deelnemers. Op het Poesjkinplein werd vervolgens een korte demonstratie gehouden, waarbij fakkels werden afgestoken bij portretten van beide slachtoffers.

En daar werd opnieuw die belangrijke vraag gesteld, die ik ook bij de demonstratie voor vrijlating van activist Sergej Oedaltsov hoorde : ,,Waar zijn jullie?” Die vraag was gericht aan de 100.000 deelnemers aan de massabetogingen van december, die nu schitterden door afwezigheid en het betogen weer overlieten een een groep die voor het merendeel uit fanatieke antifascisten bestond.

 

 

 

    • Michel Krielaars