Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zoektocht naar de nog 21 vermisten Concordia hervat

De golven zijn enigszins gaan liggen waardoor de reddingsactie naar slachtoffers is hervat. Foto Reuters / Vincenzo Pinto

Reddingswerkers hebben de zoektocht naar overlevenden van de scheepsramp met het cruiseschip Costa Concordia vanochtend hervat. Dat meldt Modesto Dilda, hoofd van de duikploeg vanochtend die de nog 21 vermisten probeert op te sporen.

Duikers zijn vanochtend teruggekeerd naar het wrak bij de Toscaanse kust, zo meldt AP. Gisteren is de zoektocht naar slachtoffers noodgedwongen stilgelegd door de slechte weersomstandigheden. Het werk van de duikers en andere reddingswerkers kwam in gevaar omdat het schip door toedoen van hoge golfslag begon te bewegen.

Inmiddels is de zee rustig genoeg en kunnen duikers hun werk veilig voortzetten, maar voor de komende dagen is wederom onstuimig weer voorspeld. Om deze reden meldde Dilda eerder vandaag dat overlevenden uiterlijk binnen 24 uur gevonden moeten worden. Deze oproep heeft hij ingetrokken omdat de weersomstandigheden rond het wrak sterk wisselen. De reddingsploeg heeft vooralsnog geen deadline opgekregen.

Elf doden, waarvan één geïdentificeerd

Tot dusverre zijn elf lichamen geborgen na de scheepsramp die vrijdagavond in Italië plaatsvond. Op het schip waren ruim 4200 opvarenden, vooral Italianen, Duitsers en Fransen. Het raakte aan de grond, waardoor een groot gat in de boeg ontstond.

Gisteren is het eerste slachtoffer geïdentificeerd. Een van de slachtoffers is een Hongaarse muzikant die aan boord van het schip werkte, bevestigde het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken vandaag. Het lichaam van Sandor Feher, een 38-jarige violist, werd in het wrak gevonden en is door zijn moeder geïdentificeerd in de Italiaanse stad Grosetto.

Invloed van drugs of alcohol onderzocht bij kapitein

De kapitein van het gekapseisde cruiseschip heeft voorlopig huisarrest, zo besloot de rechter eergisteren. De aanklagers beschuldigen Kapitein Francesco Schettino van meervoudige doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het voortijdig verlaten van het zinkende schip. De kapitein behoort volgens de regels altijd als allerlaatste van boord te gaan.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de kapitein onder invloed was van alcohol of cocaïne. De aanklacht dood door schuld, veroorzaken van een ramp en voortijdig verlaten van het schip kan volgens het OM leiden tot een strafeis van vijftien jaar cel.