Zelfverbranding van vijf Marokkanen in hoofdstad Rabat

Caption: In this photo provided by a Moroccan media group called "the Unemployed Graduates" and dated Wednesday, Jan. 18, 2012, a Moroccan protester lies on ground covered with a blanket after setting himself on fire in a demonstration over unemployment in Rabat, Morocco. Five unemployed Moroccan men set themselves on fire in the capital Rabat as part of widespread demonstrations in the country over the lack of jobs, especially for university graduates, a rights activist said Thursday, and three of them were hospitalized because of their burns. The self immolation echoes the 2010 protest when a vegetable seller in Tunisia set himself on fire, an act which sparked the Arab spring. (AP Photo/Media Group Unemployed Graduates)
Caption: In this photo provided by a Moroccan media group called "the Unemployed Graduates" and dated Wednesday, Jan. 18, 2012, a Moroccan protester lies on ground covered with a blanket after setting himself on fire in a demonstration over unemployment in Rabat, Morocco. Five unemployed Moroccan men set themselves on fire in the capital Rabat as part of widespread demonstrations in the country over the lack of jobs, especially for university graduates, a rights activist said Thursday, and three of them were hospitalized because of their burns. The self immolation echoes the 2010 protest when a vegetable seller in Tunisia set himself on fire, an act which sparked the Arab spring. (AP Photo/Media Group Unemployed Graduates) Een van de vijf Marokkanen die zich vandaag in brand staken tijdens een protest tegen werkloosheid in Rabat. Foto AP

Vijf werkloze Marokkanen staken zichzelf gisteren in brand in Rabat tijdens demonstraties tegen de structurele werkloosheid. Drie van hen werden met ernstige brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Dat lieten mensenrechtenactivisten weten aan persbureau AP. Hoewel zelfverbrandingen voorheen weinig voorkwamen, lijkt het een veel voorkomende tactiek geworden bij demonstraties in het Midden-Oosten en in Noord-Afrikaanse landen.

Sinds de zelfimmolatie van de Tunesische fruitverkoper Mohammed Bouazizi, die daarmee onbedoelde de Jamsijnrevolutie in Tunesië en de Arabische Lente inspireerde, volgden anderen zijn voorbeeld in protesten in onder andere Egypte. Vorige week nog staken vier mensen zich in brand, waaronder een vader met drie kinderen. Hij overleed aan zijn verwondingen.

De Marokkaanse demonstranten die zich gisteren in brand staken maakten deel uit van een beweging van werkloze afgestudeerden. In Marokko zitten miljoenen mensen na een universiteitsopleiding thuis omdat er geen werk is. De werkloosheid in het land is ongeveer 9,1 procent, wat vertaalt naar zestien procent voor afgestudeerden. Terwijl de Marokkaanse economie jaarlijks groeit met zo’n vier tot vijf procent, slaagt de regering er niet in om genoeg banen te creëren om het groeiende aantal jonge mensen te voorzien met banen.

Ongeveer 160 mensen demonstreerden gisteren, net als de afgelopen twee weken, voor een gebouw van het ministerie van Onderwijs in Rabat. Tot enkele dagen geleden voorzagen aanhangers hen van voedsel. Sinds dinsdag blokkeren veiligheidstroepen echter de toegang tot het kampement van de demonstranten. De vijf mannen die zich vanmiddag in brand staken wilden voedsel en water brengen naar de groep, toen zij verhinderd werden kwamen zij tot hun daad.

Deze beelden verschenen vanmiddag op YouTube van de zelfverbranding in Rabat, pas op: schokkend.

Van de drie gehospitaliseerde mannen zijn twee er zeer ernstig aan toe. De overige twee kwamen er alleen met verbrande kleding van af. Omstanders en veiligheidsdiensten waren er snel bij om de vlammen te doven.