Zelfonderzoek NOS naar verslaggeving affaire-Albayrak

Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Foto NRC / Roel Rozenburg

De NOS gaat de eigen verslaggeving onderzoeken met betrekking tot de affaire-Albayrak bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De commissie van deskundigen die de ombudsfunctie bij de NOS vervult, zal met name bekijken of het Journaalitem van 18 september vorig jaar, waarmee de affaire begon, conform de eigen journalistieke normen tot stand is gekomen.

Albayrak werd in september op non-actief gesteld als bestuursvoorzitter van het COA, nadat de NOS op basis van anonieme getuigen had bericht over misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Verder werd ze door anonieme bronnen een “despoot” genoemd.

De berichtgeving van de NOS:

Harry Kramer, voorzitter van de commissie van deskundigen en voormalig topambtenaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen:

“Gezien alle commotie over deze uitzending is er alle reden de NOS-verslaggeving over Albayrak ook intern eens onder de loep te nemen.”

De commissie zal de bevindingen van haar onderzoek rapporteren aan Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS.

Spoedprocedure Albayrak bij Raad voor de Journalistiek

Aanleiding voor het besluit, zegt Kramer, is de spoedprocedure die Albayrak afgelopen dinsdag heeft aangevraagd bij de Raad voor de Journalistiek (pdf). De op non-actief gestelde topvrouw wil dat de Raad de NOS op de vingers tikt, omdat de bewuste uitzending haar persoonlijk en professioneel grote schade zou hebben toegebracht. Ook zou de NOS-uitzending onzorgvuldig tot stand zijn gekomen. Zo was de reportage gebaseerd op anonieme bronnen, en is er volgens Albayrak onvoldoende hoor en wederhoor toegepast.

Albayrak is extra teleurgesteld in het NOS-Journaal als onderdeel van de publieke omroep. Zo zei ze:

“Juist van een publieke omroep mag je adequate berichtgeving verwachten. Zoals de NOS deze zaak heeft aangepakt, kun je iedereen kapot maken, iedereen tot de hielen afbreken. Ik wil voorkomen dat zo’n journalistieke aanpak de norm wordt in dit land.”

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige week dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Albayrak wil dat voor die tijd het beeld is rechtgezet dat de NOS van haar heeft geschetst.

NOS verwerpt aantijgingen

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff verwerpt de aantijgingen. Hij zegt, onder verwijzing naar een uitgebreid verantwoordingsdossier op de website van de NOS, dat er juist “uiterst zorgvuldig is geopereerd”.

Ook anderen dan Albayrak hebben inmiddels kritiek geuit op de NOS-uitzending. Zo sprak advocaat Ferdinand Grapperhaus, tevens kroonlid van de Sociaal-Economische Raad, vorige week vrijdag in de Volkskrant van een voorbeeld van trial by media. Daarbij was Albayrak al bij voorbaat veroordeeld door de NOS, aldus Grapperhaus.