Zachte buikjes om op te liggen

Gezien op Facebook: acht foto’s in twee rijen van vier. Op de bovenste vier zien we bikinifoto’s van respectievelijk spillepoot Heidi Montag, de graatmagere Nicole Richie, wandelend geraamte Keira Knightly en een vormeloze Kirsten Dunst. Eronder staan superpin-up Bettie Page, de volslanke Shirley Jones, een glooiende Elizabeth Taylor en een voluptueuze Marilyn Monroe in hun bloeitijd.

De afbeelding stelt ons een prangende vraag. In de bovenste foto’s staan de woorden: „When Did This ...”. In de onderste rij: „Become Hotter Than This?”

Juist. Leg dat maar eens uit aan een kind. „Papa, waarom vinden mannen uitgemergelde meisjes leuker dan prachtige vrouwen?” Er is ergens iets faliekant misgegaan.

Ik dacht altijd dat ik een van de weinigen was, maar het lijkt erop (180 keer gedeeld, 447 likes) dat er meer mannen zijn die er genoeg van hebben. We willen echte vrouwen terug, met heupen en billen en zachte buikjes om op te liggen. Vrouwen die goed in hun vel zitten zijn per definitie het mooist. En een gezonde eetlust hoort daarbij. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen force feeder. Ik ga graag met vrouwen uit eten, dus ze moeten nog wel het huis uit kunnen. Maar we mogen ze best een beetje aansporen.

Dus, partners, zussen, collega’s en vriendinnen: jullie hoeven niet dun te zijn. Liever niet zelfs. Ik zou een spandoek willen maken en demonstreren: ‘Volslank! Volslank! Volslank!’

Welnu dames, als jullie cupmaten dreigen te worden afgewaardeerd van CCC naar CC+ door kretietbeoordelaars als Hooty’s of Standard of Pairs, maak dan snel Coca-Cola-spareribs. Zoet, vet, verschrikkelijk lekker en culinair verantwoord, zoals collega’s Habets en Vreugdenhil al eerder propageerden met hun recepten voor ham en kip met cola.

Snij de knoflook en de lomboks overdwars doormidden. Gooi nu alles behalve de boter in een grote pan. Laat een nachtje marineren. Breng de volgende dag aan de kook, draai het vuur zacht en laat ongeveer vier uur pruttelen tot het vlees van de botten valt. Haal het vlees er voorzichtig uit en leg de ribben op een brede ovenschaal zodat ze niet op elkaar liggen. Zeef het kookvocht en kook het in tot het stroperig begint te worden en er kleine belletjes borrelen. Zwenk dan, van het vuur, de koude boter in stukken door de stroop. Smeer de ribben in met een dikke laag cola-boterglacé en zet ze 8-10 minuten onder de gril.

Eet ze heet en met je handen.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok