Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Warme laag

Warme laag

JazzPortico Quartet

Het Portico Quartet, vier twintigers uit Londen, heeft een jazzachtergrond, maar laat zich beïnvloeden door de futuristische beats van musici als Flying Lotus, het duo Mount Kimbie en dubstep-producer Burial. De gelaagde, clichévrije electrojazz van het Portico Quartet nestelt zich subtiel in het oor: eerst wat plagend, vervolgens volhardend.

Het sprankelende debuut van dit kwartet was al eens genomineerd voor de Britse Mercury Prize. Op het derde album, ditmaal genoemd naar de band zelf, zijn de ritmes licht, en veelal repetitief, met erover een warme melodische laag die het verhaal vertelt.

De improvisatiestromen tussen saxofoon, toetsen, bas en drums zijn echter minder urgent dan op eerdere albums. De muziek spoelt in rustige golven aan, de echt vernieuwende impact is er minder groot door. Het instrument dat het meest een stempel drukt op de sound is de hang – een kruising tussen steeldrum en klankschaal. Zijn warmlobbige klanken kleuren mooi met de elektronica die creatief wordt ingezet voor het leggen van de sonische soundscapes.

17/2 LantarenVenster, Rotterdam. 18/2 Bimhuis Amsterdam.