Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD wil behoorlijk Nederlands horen, anders geen bijstand meer

Om het aantal allochtonen in de bijstand terug te dringen wil de VVD beheersing van het Nederlands als voorwaarde stellen. Iedereen die een beroep doet op de uitkering moet het minimale niveau halen dat tevens wordt gesteld aan inburgeraars.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen waagt een poging tot een dergelijk wetsvoorstel, zo meldt Nu.nl. Vanavond is er een debat over allochtonen in de bijstand met partijgenoot en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken. De regeringspartij ziet graag dat de nieuwe wet per 2013 ingaat.

Ook coalitiepartner CDA en gedoogpartner PVV zien wel wat in het plan. D66 is het ‘in de basis’ eens met de VVD. Oppositiegenoten PvdA, SP en GroenLinks vinden de wet overbodig omdat er al een verplichte taalcursus is voor hen die dat nodig hebben.

De partij wil aanvragers van de bijstandsuitkering die het taalniveau niet halen wel de kans geven tot bijspijkeren van de kennis. ”Maar gooit iemand zijn kont tegen de krib, dan kan na een half jaar de uitkering gekort worden met 20 procent. Blijkt later dat iemand nog steeds niet meewerkt, dan gaat er 40 procent vanaf. Uiteindelijk kan het recht op bijstand echt helemaal wegvallen”, aldus Van Nieuwenhuizen.