Voorzitter Palestijnse parlement gearresteerd door leger Israël

Caption: (FILES) Photo dated March 26, 2011 shows Palestinian Aziz Dweik, the Hamas head of the Palestinian legislature, speaking to the press after a meeting with Palestinian leader Mahmud Abbas in the West Bank city of Ramallah. The Israeli army Dweik on January 19, 2012 at a checkpoint in Jabaa, between Ramallah and Jerusalem, as he was travelling to Hebron in the southern West Bank, the leader of the cabinet, Bahaa Yussef, told AFP. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/FILES
Caption: (FILES) Photo dated March 26, 2011 shows Palestinian Aziz Dweik, the Hamas head of the Palestinian legislature, speaking to the press after a meeting with Palestinian leader Mahmud Abbas in the West Bank city of Ramallah. The Israeli army Dweik on January 19, 2012 at a checkpoint in Jabaa, between Ramallah and Jerusalem, as he was travelling to Hebron in the southern West Bank, the leader of the cabinet, Bahaa Yussef, told AFP. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/FILES Voorzitter van het Palestijnse parlement Aziz Dweik op archiefbeeld, 26 maart 2011. Foto AFP / Abbas Momani

De voorzitter van het Palestijnse parlement en Hamas-lid Aziz Dweik werd vandaag door Israëlische troepen gearresteerd bij een checkpoint op de Westbank.

Dat meldt persbureau AFP. Dweik werd op weg naar Hebron aangehouden met zijn gevolg. De vice-president van het Palestijnse parlement veroordeelde de “ontvoering” van Dweik die bedoeld zou zijn om “de verzoening” tussen de verschillende Palestijnse fractie te “ondermijnen”. Zondag werd bekend dat de Israëlische autoriteiten “per ongeluk” het visum van Palestijnse president Mahmoud Abbas hadden aangepast waardoor zijn mobiliteit als volksvertegenwoordiger beperkt werd.

Volgens de Israëlische autoriteiten werd de Palestijnse voorzitter aangehouden op verdenking van “terroristische activiteiten”. Van de 74 Hamas-leden in het 132-leden tellende parlement worden er 21 vastgehouden door Israël. Het merendeel hiervan, en ook twee voormalige ministers werden na oktober 2010 gearresteerd.

De Palestijnen hebben twee regeringen sinds Hamas het bestuur in de Gazastrook in 2007 naar zich toe trok. Sindsdien oefent de door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit alleen gezag uit over de Westoever. De tweedeling compliceert het vredesproces. De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas wil een vredesregeling met Israël, terwijl Hamas de joodse staat zou willen vernietigen. Volgens Israël is vrede daarom onmogelijk zo lang Hamas in Gaza de dienst uitmaakt.

In november sloten Fatah en Hamas een overeenkomst om in mei dit jaar verkiezingen te houden. Een interim-regering, waarschijnlijk onder leiding van iemand anders dan de huidige premier Salam Fayyad, moet de verkiezingen voorbereiden. In mei sloten de twee partijen ook al een verzoeningsakkoord dat voorzag in verkiezingen en een overgangsregering.