Vingervrijen op de iPad

game

Fingle

Van: Game OvenVoor: iPad ***

Wat Sundance is voor film, is het Independent Games Festival voor gaming. Begin maart worden tijdens deze show prijzen uitgereikt aan makers die het zonder grote uitgever moesten klaarspelen. Het vorige week verschenen Fingle, uit Nederland, kreeg een nominatie in de categorie voor onconventionele producties.

De game is duidelijk geïnspireerd op Twister, waarbij handen en voeten op de juiste kleuren geplaatst moesten worden. Hier dienen de iPad als Twister-mat en de vingers als ledematen. En net als bij Twister ontstaan er constructies met kneuzinggevaar.

Ook al zijn het maar vingers die elkaar aanraken, het leidt toch tot een gevoel van intimiteit of schaamte. Afhankelijk van de verhouding tussen de spelers zorgt Fingle voor verlegen wegkijken, sensueel geflirt of homofobe stuiptrekkingen.

Het spel is aangekleed met zwoele, Barry White-achtige instrumentaaltjes en een design uit de tijd van lavalampen en stoffige platenhoezen. Het is een romantisch en beetje ondeugend spel; misschien wel het meest Nederlandse spelletje ooit gemaakt.