Vakantie in een meesterwerk

Vandaag kan er weer ingeschreven worden voor een verblijf in A Room For London, een boot die niet in het water ligt maar op het dak van het Southbank Centre in Londen. De boot biedt vooral onderdak aan schrijvers en musici, maar ook gewone stervelingen kunnen er overnachten en genieten van het uitzicht op de Theems van Saint Pauls Cathedral tot de Big Ben.

De boot, ontworpen door architect David Kohn en kunstenaar Fiona Banner, is een idee van de stichting Living Architecture, een geesteskind van filosoof Alain de Botton. Deze stichting laat beroemde architecten vakantiehuizen bouwen in Engeland. Er zijn er nu zes, die allemaal te huur zijn. De eerste was de Balancing Barn in Suffolk van het Nederlandse bureau MVRDV. Net klaar is de Long House in Norfolk van de Britse architect Michael Hopkins. Eind van dit jaar moet The Secular Retreat van de Oostenrijkse ster Peter Zumthor klaar zijn. Op de website van Living Architecture kun je nog huizen huren voor 2013, want 2012 zit al vol. Stuk voor stuk zijn het opvallende huizen in fraaie natuur waar een flinke familie vakantie kan vieren.

Alain de Botton zette Living Architecture op om modernistische architectuur op een positieve manier onder de aandacht te brengen. In het land van prins Charles is dat misschien meer nodig dan in Nederland. Toch zou het geweldig zijn als het idee van De Botton ook hier zou worden uitgevoerd. De meeste villa’s zijn privébezit. Dit is geen sociale woningbouw maar wel een democratische manier om moderne architectuur te ervaren en vakanties bijzonder te maken.

Wat zou het mooi zijn als je ook zonder miljonair te zijn van bouwkundig meesterschap kon genieten. In de duinen in een Peter Zumthor wakker kunnen worden of op de Veluwe uit een MVRDV stappen.

Inl. living-architecture.co.uk en aroomforlondon.co.uk