Sillerman doet goede zaken met Function(x)

De voormalige baas van het tv-programma American Idol is klaar om zelf auditie te doen.

Robert Sillerman, producent van talentenjachten op de televisie en organisator van concerten, heeft een klein beetje geld, een beursgenoteerde houdstermaatschappij en een vaag concept voor een sociaal netwerk op televisie omgezet in een groot belang in een bedrijf dat 1 miljard dollar waard is en Function(x) heet. Maar tot nu toe kan deze onderneming uitsluitend bogen op een zogenoemde ‘X-factor’ als het om een slimme manier van financieren gaat.

Function(x) is gebaseerd op het idee dat mensen worden beloond voor het kijken naar een televisieprogramma. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is niet helemaal duidelijk. Een paar weken geleden werd in het jongste prospectus slechts een basisconcept onthuld, vergezeld van de belofte om snel met meer details en een beursgang te zullen komen.

Het lijkt te gaan om een app (verkorte spreekwijze voor applicatie) voor mobiele telefoons, die registreert waar mensen naar kijken, met behulp van audioherkenningstechnologie. Vervolgens kunnen deze mensen dan meedoen aan quizzen en de daaruit verkregen informatie met vrienden delen, in ruil voor filmkaartjes, muziek- of geschenkbonnen. Op grond van deze grove blauwdruk was Sillerman in staat om op papier een vermogen binnen te halen.

Begin vorig jaar kochten Sillerman en een paar partners 120 miljoen aandelen in een beursgenoteerde houdstermaatschappij, voor 3 cent per aandeel – 220.000 dollar in contanten en een lening van 3,4 miljoen dollar. Er kwam nog een investeerder bij voor 76 cent per aandeel, die er nog eens 10 miljoen dollar in stak. En Sillerman kreeg van het bedrijf een contract van 1 miljoen dollar per jaar voor zijn diensten.

Sillermans aanwezigheid leek voldoende om de virtuele beurskoers van Function(x) te laten exploderen. Maar alle opwinding was niet genoeg om het bedrijf een stevige basis te geven, zodat het nog eens 35 miljoen dollar moest zien binnen te halen bij Sillerman en anderen – tegen een forse korting.

Terwijl de aandelen op de virtuele markt werden verhandeld op een niveau van 6,50 dollar, kochten beleggers nieuwe aandelen en daaraan gekoppelde warrants (een soort opties), met een uitoefenprijs van 4 dollar, voor slechts 2,50 dollar per stuk.

Alles bij elkaar heeft Sillerman ongeveer 15 miljoen dollar in de onderneming gestoken, wat hem een belang van 76 procent heeft opgeleverd in een bedrijf dat nu 1 miljard dollar waard is.

Of Function(x) uiteindelijk een publiek zal weten te trekken dat net zo groot is als dat van American Idol of Elvis Presley, wiens portretrechten in het bezit zijn van het voormalige bedrijf van Sillerman, CKX, staat nog te bezien. Maar financieel gesproken is Sillerman nu al een ster.

Robert Cyran

Menno Grootveld