Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Shell zoekt samen met Tullow naar olie

Shell is een samenwerking aangegaan met de Britse oliemaatschappij Tullow Oil, voor het zoeken naar grote olie- en gasvoorraden in de Atlantische Oceaan. Dat heeft Tullow gisteren bekendgemaakt.

Tullow was al enige tijd op zoek naar partners voor boringen in het deel van de Atlantische Oceaan dat rond de evenaar ligt. Dit om de risico’s te spreiden en de kosten te verlagen. Vorig jaar maakten Shell en Tullow een behoorlijk grote olievondst bekend voor de kust van Frans Guyana, het oostelijke buurland van Suriname. Het was de eerste olievondst in het land.

Oliemaatschappijen hebben de afgelopen jaren steeds minder grote vondsten gedaan, en Shell wil door de samenwerking met de onafhankelijke verkenner Tullow proberen zijn slag te slaan. Tullow behoorde de laatste jaren tot de meest succesvolle verkenners, met vondsten in Ghana en Oeganda. Hierdoor steeg de marktwaarde van het bedrijf naar 20 miljard dollar.

Geen van beide bedrijven wil bekendmaken waar in de oceaan de nieuwe boringen zullen plaatsvinden. Tullows chief operating officer Paul McDade verklaarde tegenover persbureaus dat er gekeken wordt naar „een aantal gebieden”. Ook zei hij in Shell „een zeer goede technische partner” te zien. Vorig jaar zei hij dat de grootste olieconcerns ter wereld een aantal van de grootste velden over het hoofd hebben gezien.

Het concern hoopt door de verbinding met Shell contracten in de wacht te slepen die het anders zou mislopen, omdat veel regeringen alleen met de zeer grote energiebedrijven willen samenwerken. Om dezelfde reden heeft Tullow al samenwerkingsverbanden met onder andere Total en Statoil.

Er wordt veel naar olie en gas gezocht in de Atlantische Oceaan. Regio’s die in de belangstelling staan zijn onder andere de kust voor het Canadese Newfoundland, het gebied ten westen van Groenland, de kust voor Sierra Leone en Liberia en de Falkland-eilanden. Ook is er interesse voor het Caraïbisch gebied.

Vandaag werd ook bekend dat Shell een samenwerking is aangegaan met het Australische energiebedrijf Nexus Energy en het Japanse Osaka Gas, voor de ontwikkeling van het gasveld Crux, gelegen voor de westkust van Australië. Persbureau Novum meldt dat het een niet-bindend contract betreft, waaronder Shell een belang van 80 procent in de joint venture krijgt, Nexus 17 procent en Osaka Gas 3 procent. Shell wordt de uitvoerder van het project. Als de joint venture geheel is opgetuigd, vervangt deze de bestaande samenwerking tussen Shell en Nexus.