Schikking Murdoch en slachtoffers afluisterschandaal

De allerlaatste editie van News of the World verscheen op 10 juli. Foto Reuters / Luke MacGregor

De uitgeverij van Rupert Murdoch’s News of The World gaat zeker negentien gedupeerden van het afluisterschandaal van juli vorig jaar een schadevergoeding betalen. In de Londense rechtbank is vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf van Murdoch bereid is tot een schikking met de slachtoffers.

Law, Cole en Prescott ontvangen vergoeding

De mensen die een geldsom zullen ontvangen zijn beroemdheden waarvan voicemails zijn afgeluisterd door journalisten van de krant. Het gaat onder meer om acteur Jude Law, voetballer Ashley Cole en voormalig vicepremier John Prescott. In totaal zullen ongeveer zestig aanklachten behandeld worden door de rechter waarin journalisten van News of The World worden beschuldigd van afluisterpraktijken.

Murdoch erkent vernietigen bewijsmateriaal

Het bedrijf van Murdoch heeft vandaag erkend dat leidinggevenden binnen de krant de omvang van de illegale afluisterpraktijken in de doofpot probeerden te stoppen. Bewijsmateriaal is vernietigd, en ze vertelden leugens aan onderzoekers van de zaak. Op basis van deze bekentenis zijn slachtoffers akkoord gegaan met een schikking, zo melden advocaten van gedupeerden vandaag aan persbureau Reuters.

Twee journalisten aangehouden na afluisteren beroemde Britten

Begin april vorig jaar werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Zij werden verdacht van het hacken van de voicemails van bekende mensen als oud-premier Gordon Brown en filmster Sienna Miller.

Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant.

Hacken voicemail vermist meisje hoogtepunt in schandaal

De kritiek op News of The World bereikte haar hoogtepunt toen vorig jaar ook nog eens bleek dat de krant de voicemail van het in 2002 vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het zou gaan om een privédetective die door de krant werd ingehuurd. Hij hackte volgens de beschuldigingen de telefoon van het meisje om voicemails af te luisteren. Om te voorkomen dat nieuwe voicemails niet binnen zouden komen als de telefoon vol was, wiste hij zelfs oude berichten. De ouders van het meisje namen, omdat de telefoon dus nog gebruikt werd, aan dat ze nog in leven was. Ze werd uiteindelijk zes maanden na haar verdwijning vermoord teruggevonden.

Murdoch stopte de publicatie van de Britse tabloid naar aanleiding van het schandaal in juli vorig jaar. The News of The World heeft 168 jaar bestaan en had een oplage van 2,66 miljoen exemplaren.