Rutte spreekt Netanyahu aan op nederzettingen Israël

Premier Rutte en de Israëlische premier Netanyahu schudden elkaar donderdagmiddag de hand voor hun onderhoud op het Catshuis in Den Haag. Foto AP / Paul Vreeker

Premier Rutte heeft vanmiddag tijdens een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het Catshuis in Den Haag gezegd dat het goed zou zijn voor de onderhandelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict als Israël stopt met de uitbreiding van de nederzettingen, meldt persbureau Novum.

Het bevriezen van de bouw van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou de onderhandelingen ‘extreem goed’ doen, zei Rutte, die verder pleitte voor een tweestatenoplossing. Ook in de Tweede Kamer klonk donderdag tijdens een ontmoeting met Netanyahu kritiek op de nederzettingenpolitiek van Israël. Zo zei Harry van Bommel (SP) dat het de vredesonderhandelingen frustreert.

Netanyahu ontkende dat de nederzettingen worden uitgebreid. Er wordt slechts gebouwd in reeds bestaande gemeenschappen, en de nederzettingen beslaan maar een klein deel van het grondoppervlak, zei hij. Ook relativeerde hij het probleem:

“Er is veel te doen om weinig”.

Rutte en Netanyahu willen vriendschappelijke banden verder aanhalen

Het officiële doel van het tweedaagse bezoek is om de betrekkingen te intensiveren. Nederland en Israël zullen een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Zo vaardigt Nederland nog dit jaar een handelsmissie af naar Israël, werd woensdag al bekend. Israël zou voor zowel grote als kleine bedrijven uitstekende kansen bieden, vooral op het gebied van energie, water en voedsel, zei minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Daarnaast beloven Rutte en Netanyahu elkaar jaarlijks te ontmoeten op regeringsniveau.

Netanyahu: ‘Ik vind Holland leuk’

Netanyahu stak verder zijn waardering voor Nederland niet onder stoelen of banken, volgens Novum:

“Ik vind Holland leuk. Ik bewonder Nederland.”

De relatie tussen Nederland en Israël is innig te noemen. Een enkele zin uit het regeerakkoord spreekt boekdelen: ‘Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël.’ Geen enkel ander land wordt in het regeerakkoord genoemd.

Bezoek Netanyahu is bijzonder

Tijdens het eerste bezoek in vijftien jaar aan Nederland zei Netanyahu dat Nederland en Israël op één lijn zouden zitten als het gaat om het conflict in het Midden-Oosten en de dreiging van een nucleair Iran.

Onze correspondent in Tel Aviv Leonie van Nierop zei gister al dat het bezoek van Netanyahu een sterke boodschap uitdraagt:

“De Israëlische regering ziet de Nederlandse steun niet over het hoofd, zo zeggen ingewijden. Het bezoek van Netanyahu aan Den Haag is daar een bewijs van. Hij stuurt geen minister, hij komt zelf. Dat is een sterke boodschap. Die is niet alleen geadresseerd aan Nederland, ook aan het Israëlische publiek. Netanyahu wil zijn kiezers duidelijk maken dat Israël wel degelijk vrienden overheeft en hij Israël niet totaal isoleert, zoals de oppositie suggereert.”

Naast een bezoek aan het Catshuis en de Eerste en Tweede Kamer, waar hij met de voorzitters sprak, ging Netanyahu ook op audiëntie bij koningin Beatrix in Huis ten Bosch. Gisteren sprak Netanyahu al met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en bezocht hij de Portugese synagoge in Amsterdam, waar hij een speech gaf.

Bekijk hier de volledige speech:

Warm onthaal maar ook protest

Niet iedereen is even blij met het bezoek. Het Palestina Komitee en Gate48, een platform van kritische Israëliërs in Nederland, protesteerden vanochtend op het Plein in Den Haag tegen joodse nederzettingen op de Westoever: