Rusland weert Nederlandse geiten en schapen om Schmallenbergvirus

Het virus kan leiden tot misvormde en doodgeboren lammeren.

Schapen en geiten uit Nederland mogen Rusland niet meer in. Reden is de uitbraak van het Schmallenbergvirus. Behalve levende dieren mogen ook vlees, embryo’s en sperma van schapen en geiten het land niet meer in. Dat hebben de Russische autoriteiten gisteren gemeld. Ook België en Duitsland worden door de maatregel getroffen.

Rusland heeft het tijdelijke invoerverbod afgekondigd in afwachting van de antwoorden op vragen over het virus aan de Europese Unie.

Het nieuwe virus werd afgelopen zomer ontdekt bij koeien in Duitsland. Later werden ook Nederlandse en Belgische bedrijven getroffen. Het virus kan leiden tot misvormde en doodgeboren lammeren en kalveren. Het wordt overgedragen door kleine vliegjes, knutten. In de winter zijn knutten minder actief, daardoor is de kans op verspreiding nu minimaal.

Sinds half december geldt in Nederland een meldplicht voor het Schmallenbergvirus. Het virus is tot nu toe op 66 bedrijven vastgesteld.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) ziet geen aanleiding voor het verbod, laat een woordvoerder weten. Het ministerie stuurt een brief naar Rusland met alle informatie over het virus en de wijze waarop Nederland de bestrijding aanpakt. Ook China en Mexico krijgen een brief. China heeft om informatie gevraagd, Mexico heeft volgens het ministerie dinsdag een invoerverbod afgekondigd voor sperma van runderen, schapen en geiten. NRC