Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Romney en Santorum delen winst voorverkiezingen Iowa

Romney tijdens een campagnebijeenkomst vandaag in South Carolina. Foto Reuters / Jim Young

De Republikeinse partij in de Amerikaanse staat Iowa heeft vandaag zowel Romney als Santorum uitgeroepen tot winnaar van de voorverkiezingen. Het is onmogelijk gebleken om één winnaar aan te wijzen omdat er van acht kiesdistricten stemmen ontbreken.

Eerst leek Romney de winnaar, toen Santorum

De strijd tussen de voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney en oud senator van Pennsylvania Rick Santorum blijft onbeslist na hertelling van de stemmen in Iowa, zo meldt de lokale krant de Des Moines Register.

Na de eerste telling van gisteravond werd Romney aangewezen als winnaar met een minimaal verschil van acht stemmen.

Na een nieuwe telling van vanochtend bleek Santorum echter 34 stemmen meer te hebben dan zijn rivaal.

Verloren stemmen onmogelijk terug te vinden

Tot slot werd geconcludeerd dat in acht kiesdistricten van de staat stemmen zijn zoekgeraakt, waarvan vrijwel zeker is dat ze niet worden teruggevonden. Door het kleine verschil tussen de kandidaten is besloten om het op een gelijke eindstand te houden in Iowa, waardoor beide kandidaten tot winnaar zijn uitgeroepen. De krant meldt dat er teveel gaten in het totaal van de gecertificeerde stemmen zitten om te kunnen bepalen wie er gewonnen heeft.

Romney bedankt de Republikeinse partij vandaag in een persverklaring:

“Ik wil de partij bedanken voor alle zorg die ze aan de verkiezingen heeft besteed, en nogmaals willen we Rick Santorum erkentelijk zijn voor zijn sterke prestatie in deze staat. Deze voorverkiezingen in Iowa vormen met een recordopkomst een geweldige start voor het verslaan van Obama in Iowa en elders bij de presidentsverkiezingen.”

Vooralsnog wordt Mitt Romney aangeduid als de favoriete kandidaat die het in de presidentsverkiezingen opneemt tegen president Obama. Bij de voorverkiezingen in New Hampshire, eerder deze maand boekte hij een overtuigende overwinning op zijn rivalen. De volgende test is op 21 januari, wanneer South Carolina aan de beurt is.