Roemeense onderminister krijgt baan terug na protest

Gisteren werd opnieuw gedemonstreerd tegen de harde bezuinigingen in Roemenië.

De populaire Roemeense onderminister Raed Arafat, wiens gedwongen aftreden donderdag een reeks demonstraties inluidde, is herbenoemd in zijn functie. Arafat, die als onderminister voor Gezondheid veel lof kreeg voor zijn reorganisatie van de eerste hulp in Roemenië, was zeer kritisch geweest over een wetsvoorstel waarin delen van de gezondheidszorg werden geprivatiseerd. Dat voorstel is inmiddels ingetrokken. Ondanks deze verzoenende gebaren werd gisteren, na vier dagen van betogingen, opnieuw gedemonstreerd. Ongeveer 2.000 betogers gingen in verschillende Roemeense steden de straat op en eisten het aftreden van de regering. Het protest is snel breder geworden en betreft nu ook de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen twee jaar.

De Duitser Martin Schulz, de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, riep de regering in Boekarest gisteren op om de levensstandaard van de Roemenen snel te verbeteren. Volgens Schulz moeten regeringen van alle landen in de EU, en in het bijzonder Roemenië, beter luisteren naar de eisen van betogers.

In 2009 kreeg Roemenië van het IMF, de EU en de Wereldbank een lening van 20 miljard euro, met een looptijd van twee jaar, nadat de economie met 7,1 procent was gekrompen. In ruil daarvoor moest het land hard bezuinigen. Zo werden de salarissen van ambtenaren met 25 procent verlaagd. AP, Reuters