‘Rick Perry trekt zich vandaag terug uit presidentiële race’

Caption: Republican presidential candidate Texas governor Rick Perry speaks during the Personhood USA presidential forum in Greenville, South Carolina January 18, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Caption: Republican presidential candidate Texas governor Rick Perry speaks during the Personhood USA presidential forum in Greenville, South Carolina January 18, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS) De Republikeinse kandidaat en Gouverneur van Texas Rick Perry tijdens een debat in Greenville, South Carolina. Foto Reuters / Eric Thayer

Rick Perry trekt zich vandaag terug uit de race om de Republikeinse presidentskandidaat te worden en zal waarschijnlijk zijn steun aan Newt Gingrich uitroepen.

Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen binnen het campagneteam van Perry. Na zijn teleurstellende vijfde plek bij de voorverkiezingen in Iowa aan het begin deze maand liet Perry al blijken twijfels te hebben bij zijn kandidatuur.

Op 11 januari behaalde hij in New Hampshire nog geen één procent van de stemmen. Inmiddels heeft een andere bron ook aan persbureau AP bevestigd dat de Texaanse gouverneur vanavond de handdoek in de ring gooit. Perry zou om 17.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie geven.

Toen Perry zich in augustus opwierp als kandidaat voor de Republikeinse partij, was hij voor korte tijd koploper. Maar een aantal blunders ondermijnden zijn populariteit.

Terugtrekken Perry kan gevaarlijk zijn voor Romney

Eerder vandaag werd bekend dat niet favoriet Mitt Romney, maar Rick Santorum de meeste stemmen in Iowa vergaarde. Er zou volgens Romney sprake zijn van een gelijkspel, maar vanmiddag riep de Republikeinse Partij Santorum met 29.839 stemmen alsnog uit tot winnaar tegen Romney (29.805), meldt persbureau AFP.

Een bespreking van de voorverkiezingen in Iowa eerder vandaag op CNN:

Volgens onze correspondent Guus Valk is de onverwachte winst van Santorum en de mogelijke terugtrekking van Perry een gevaar voor de kansen van Romney. Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Analyse van klein deel van stemmen in Iowa toont aan dat niet Mitt Romney, maar Rick Santorum gewonnen heeft. 34 stemmen verschil
Twitter avatar apjvalk Guus Valk En dan is er nog de opgave van Rick Perry - meer slecht nieuws voor Mitt Romney. Meer verenigde tegenstand kan hem misschien nog bedreigen

In New Hampshire boekte Romney nog wel een overtuigende overwinning op zijn rivalen. De volgende test is op 21 januari, wanneer South Carolina aan de beurt is.