Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Rick Perry stopt ermee. Hier was hij op z’n best / slechtst

Rick Perry.
Rick Perry. Foto Reuters

De Texaan Rick Perry is niet langer kandidaat om het tegen Obama op te nemen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vanmiddag gooide hij de handdoek in de ring. Wat overblijft zijn deze vijf grappige, spraakmakende en soms ronduit beschamende momenten.

The Washington Post maakte deze top-5 van Perry. Op één: het oops-momentje. Tijdens een debat met zijn mede-kandidaten uit het Republikeinse kamp wilde hij drie ministeries opsommen die onder zijn bewind geschrapt zouden worden. Hij vergat er echter één (en verschafte komiek Jon Stewart daarmee genoeg materiaal voor dit item).

Op twee: Dit filmpje stamt al uit december 2010, nog voor Perry bekend maakte dat hij in de race stapte. Als gouverneur van Texas kreeg hij een delegatie van joodse leiders op bezoek, die hem niet alleen een traditioneel lied lieten horen, maar hem ook lieten meeklappen en - hét moment uit het filmpje, vanaf 5:00 - zelfs meenamen met een rondedansje.

Op drie: Eind oktober van vorig jaar gaf Perry een toespraak bij een etentje van de conservatieve denktank Cornerstone Action in New Hampshire. Er is iets met hem aan de hand en de meest voor de hand liggende gedachte is dat hij dronken is.

Op vier: Geen blunder, geen onhandig dansje, geen toespraak in de olie. Dit was zo bedoeld, maar veroorzaakte wel degelijk controverse. Perry zegt: “Er is iets mis met het land als homo’s openlijk in het leger kunnen, maar onze kinderen niet openlijk Kerst kunnen vieren of bidden op school.” Persiflages waren het gevolg.

En op vijf: Hier kan Perry wellicht nog met trots op terugkijken. Hij krijgt de doorgaans keurige Romney zo ver dat het debat tussen de twee zelfs even fysiek wordt.

Bonus: De ‘Oops’ was toch wel de grootste blunder van zijn campagne. Hij probeerde het uit alle macht recht te breien en spaarde zichzelf daarbij niet. Hij maakte dit korte spotje en las bij David Letterman de ‘Top Tien Smoesjes van Rick Perry’ voor.

http://www.youtube.com/watch?v=B0rmHzBYHyc