Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Rapper op witte sokken

Rapper op witte sokken

hiphopExtince – De Winnaar Houdt Aan

Het is een mooie timing. Deze week werd het succesverhaal van Nederlandstalige hiphop nog eens goed onderstreept. Debutant Gers Pardoel kreeg een gouden plaat uitgereikt; De Jeugd Van Tegenwoordig de Popprijs 2011. En in dezelfde week verschijnt nieuw werk van Extince, de inmiddels ruim een kwart eeuw actieve rapper die sinds de jaren tachtig met zijn baanbrekend nonchalante rapstijl als geen ander aan de basis stond van dit succes. Op de voorkant van zijn nieuwe mixtape-album vol recent en ouder werk, poseert hij knipogend als een koning met een feestmuts op.

Die koning heeft aan soepele zelfverzekerdheid niets ingeboet, bewijst hij met nummers als Microfoontje Test, Spraakwaterval 2010, Steppen en Rinkel ’t Alarm. Hij toont zich nog steeds een rasentertainer op witte sportsokken met zijn verrassende losse-polsrap. Of zoals hij zelf samenvat: „Ik ben een flinke knul/ Hij heeft mij geschapen met een hele grote mond vol flauwekul.” Volgers verzamelden overal vandaan al veel tracks. Maar dj’s DNS en EZD en MC Fit geven ze nieuw elan en extra energie door het in ruim een uur vol scratches en yells op klassieke hiphopwijze aan elkaar te mixen.