Rapper op witte sokken

CD-hiphop

Extince: De Winnaar Houdt Aan ****

Het is een mooie timing. Deze week werd het succes van Nederlandstalige hiphop nog eens onderstreept. Debutant Gers Pardoel kreeg een gouden plaat uitgereikt, De Jeugd Van Tegenwoordig de Popprijs 2011. En in dezelfde week verschijnt nieuw werk van Extince, de inmiddels ruim 25 jaar actieve rapper die sinds de jaren 80 met zijn baanbrekend nonchalante rapstijl als geen ander aan de basis stond van dit succes. Op de voorkant van zijn nieuwe mixtape-album vol recent en ouder werk poseert hij knipogend als een koning met een feestmuts op.

Die koning heeft aan soepele zelfverzekerdheid niets ingeboet, bewijst hij met nummers als ‘Microfoontje Test’, ‘Spraakwaterval 2010’, ‘Steppen’ en ‘Rinkel ’t Alarm’. Hij toont zich nog steeds een rasentertainer op witte sportsokken met zijn verrassende losse-polsrap. Of zoals hij zelf samenvat: ‘Ik ben een flinke knul/ Hij heeft mij geschapen met een hele grote mond vol flauwekul.’ Dj’s DNS en EZD en MC Fit geven de tracks nieuw elan en extra energie door ze in ruim een uur vol scratches en yells op klassieke hiphopwijze aan elkaar te mixen.