Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin: bereid tot dialoog, maar komt oppositie dan wel opdagen?

Poetin (r) en huidig president Dmitri Medvedev eerder deze maand in Sotsji, waar de komende Winterspelen plaatsvinden. De bedoeling is dat Medvedev weer plaatsmaakt voor Poetin na zijn verplichte sabbatical van het presidentsschap. Foto AP / Alexei Druzhinin

Vladimir Poetin is bereid tot een dialoog met de oppositie. In een gesprek met hoofdredacteuren van verscheidene Russische nieuwsmedia zei de Russische premier zich echter wel af te vragen of de oppositieleiders daadwerkelijk zouden komen.

De Russische oppositie heeft nieuwe krachten opgedaan door de massale protesten van december na een volgens velen frauduleus verlopen stembusgang. Gisteren verklaarde Poetin dat enkele leiders ‘niet lang geleden’ zijn uitgenodigd voor gesprekken, maar dat ze niet zijn gekomen.

“De vraag komt dan bij me op - wat willen ze? Willen ze laten zien dat er geen discussies zijn of dat ze niet willen discussiëren?”

Het is volgens Novum onduidelijk wie precies door Poetin zijn uitgenodigd en wanneer de uitnodigingen zijn verstuurd.

Poetin, die van 2000 tot 2008 president van Rusland was, dingt bij de presidentsverkiezingen van maart opnieuw mee naar het presidentschap. Hoewel het vrijwel zeker is dat hij zal winnen, heeft zijn imago een behoorlijke deuk opgelopen door de protesten.