Perry niet langer presidentskandidaat - ‘meer kans voor Gingrich’

Rick Perry tijdens de persconferentie waarop hij bekendmaakte de race te staken.
Rick Perry tijdens de persconferentie waarop hij bekendmaakte de race te staken. Foto AP / David Goldman

“Deze missie is groter dan ik ben, en doorgaan heeft geen zin.” Dat zei Rick Perry zojuist op een persconferentie. Hij stapt uit de de race om de Republikeinse presidentskandidatuur.

Perry zei, staande voor een campagnevlag met de tekst ‘Get America working again’, dat het voor hem niet meer werkt. In de twee Republikeinse voorrondes die tot nu toe plaatsvonden boekte hij teleurstellende resultaten. Na de eerste, die van Iowa, trok hij zich al tijdelijk terug om zijn kandidatuur te ‘heroverwegen’. Maar later die dag zei hij toch nog door te willen gaan.

Dat het nu toch gedaan is, is helemaal geen verrassing, zegt onze correspondent in de VS Guus Valk. Perry had geen schijn van kans meer.

“Hij bleef hopen op een wonder, maar deed het nooit beter dan 8 of 9 procent. In South Carolina stond hij er iets beter voor, maar het zegt al iets dat hij nu twee dagen voordat die gehouden worden al opgeeft. De geldkraan is opgedroogd en zijn kansen zijn verkeken.”

Dat Perry op heeft gegeven werd vanmiddag al door CNN gemeld, op basis van anonieme bronnen bij zijn campagneteam. Toen werd ook al duidelijk dat hij vanaf nu waarschijnlijk Newt Gingrich zou steunen. Perry bevestigde dat bij zijn persconferentie.

Niet dat dat Romney zijn status van favoriet afneemt, maar het leidt wel tot een andere strijd, zegt Valk:

“Romney blijft de favoriet, maar het wordt nu meer een tweestrijd tussen hem en Newt Gingrich, die in South Carolina wel aan de winnende hand is. Romney had er baat bij dat zijn tegenstand versnipperd was, verdeeld over meerdere kandidaten die allemaal net iets anders riepen. Nu verenigt de tegenstand zich. Romney en Gingrich vissen een beetje uit dezelfde vijver en die laatste zal niet zomaar opgeven: hij is gemotiveerd om het Romney lastig te maken omdat hij zich aangevallen voelt door diens campagnes.”

Naast Romney en Gingrich doen ook Ron Paul en Rick Santorum nog mee. Over twee dagen vinden de voorverkiezingen van South Carolina plaats. New Hampshire ging onlangs overtuigend naar Romney; in Iowa speelde hij gelijk met Santorum.