Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Over de haag

Armoede is overal

Feest voor de SP. Volgende week wordt de honderdvijftigste lokale afdeling opgericht. In Voorschoten nota bene, waar vooral VVD wordt gestemd en de SP nooit verder komt dan de zevende plaats. Partijleider Emile Roemer komt spreken. Waarover? Over armoede in Nederland. Want armoede komt zelfs in Voorschoten voor, bleek tijdens de voedselbankacties rond de feestdagen, meldt de lokale SP-site. Die doelgroep kan in elk geval alvast rekenen op twee gratis consumptiebonnen.

Frans blíjft proberen...

Een Nederlander in een Europese topfunctie, juist nu Nederland het verwijt krijgt naar binnen gekeerd te zijn? Het kabinet kan goede sier maken met de kandidatuur van PvdA’er Frans Timmermans om commissaris voor mensenrechten bij de Raad van Europa te worden. Op zijn verleidingstoer door Europa, meldt het oppositielid op Facebook, wil hij graag vertellen wat voor „geweldigs” Nederland te bieden heeft. Helaas, buitenlandse parlementariërs zijn meer geïnteresseerd in de hoofddoek van de koningin en de PVV.

... en Geert spijt het niet

Het was stemmingmakerij van de staatsomroep, zei Geert Wilders, in een reactie op de primeur van de NOS. Hij zou intern hebben gezegd dat het een fout was, die sneer naar koningin Beatrix over haar hoofddoekjesdragerij. Spijt had hij niet. En dat fractiegenoten hem bekritiseerd zouden hebben, was ook niet waar.

Spies gaat op reis

De Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties had gisteren een kennismakingsgesprek met ‘hun’ nieuwe minister, Liesbeth Spies (CDA). Zij bleven vriendelijk, voor zo’n eerste keer, en Spies hield zich vooral op de vlakte. Ze praat liever eerst mét mensen dan erover, zei ze. In februari gaat ze voor het eerst op bezoek op de Antillen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn, geboren Curaçaose, kon niet geloven dat Spies écht nog nooit op de Antillen geweest. „Ook niet op vakantie?” Nee. Spies: „Zulke mensen bestáán, hoor.”

Even over die aftrek, hè

Eerste onderwerp bij het vragenuurtje dinsdag? De hypotheekrenteaftrek. Weinig verrassend. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) staat de regering alleen bij het volledig overeind houden van de aftrek. Zelfs de banken beginnen te morren. Toch blijft minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) tegen elke aanpassing. Misschien wel goed nieuws voor Braakhuis, zei De Jager. „Als dat niet zo was, zou hij ook nog maar weinig te vragen hebben.”

Vervanger vervangen

PvdA’er Myrthe Hilkens is weer terug in de Tweede Kamer. Dit keer valt ze in voor Kamerlid Sharon Dijksma, die met zwangerschapsverlof is. Ze viel al eerder in, toen voor de zwangere Nebahat Albayrak. En wat als Frans Timmermans binnenkort geroepen wordt tot een internationaal ambt? Komt Hilkens dan weer? Lastig. Ze is inmiddels zelf zwanger.

Nieuw, enkele keren per week: ‘Over de haag’, een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf