Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Oud-SS’er sleept journalisten EenVandaag voor rechter, ‘grote kans op veroordeling’

Twee journalisten van EenVandaag moeten over drie weken in Duitsland in de rechtbank verschijnen. Het OM aldaar legt het duo ten laste “de vertrouwelijkheid van het woord” te hebben geschonden toen ze in 2009 met een verborgen camera oorlogsmisdadiger Heinrich Boere interviewden.

De veroordeelde oorlogsmisdadiger Boere zoals hij werd vastgelegd op de verborgen camera van EenVandaag.

Twee journalisten van EenVandaag moeten over drie weken in Duitsland in de rechtbank verschijnen. Het OM aldaar legt het duo ten laste “de vertrouwelijkheid van het woord” te hebben geschonden toen ze in 2009 met een verborgen camera oorlogsmisdadiger Heinrich Boere interviewden.

Jan Ponsen en Jelle Visser zou een maximumstraf van drie jaar boven het hoofd hangen, zo meldt EenVandaag op de eigen website. Justitie in Duitsland kijkt volgens hen sec naar het strafbare feit en minder naar de omstandigheden.

“De kans is groot dat ze veroordeeld worden.”

De voormalige Nederlandse SS’er Boere diende in 2010 al een klacht in. De Raad voor de Journalistiek zag daar destijds niets in. Boere’s privacy zou niet onevenredig zijn aangetast.

Omdat Boere in 1944 als lid van moordcommando Feldmeijer drie Nederlandse burgers doodschoot, zit de 90-jarige een levenslange straf uit. Hij werd door Ponsen en Visser in 2009 in het bejaardentehuis in Eschweiler geïnterviewd. “Huisvredebreuk”, klaagt Boere nu.

sitestat