Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-president van Liberia Charles Taylor werkte voor CIA

Caption: (FILES) This August 11, 2003 file photo shows outgoing Liberian President Charles Taylor (C) waving good bye before boarding a Nigerian government plane that will take him into exile. Taylor, the first African head of state to be prosecuted for war crimes by an international tribunal, used to work for the CIA, the Boston Globe newspaper reported January 17, 2012. The report, based on information uncovered through a freedom of information request made six years ago, said that Taylor had a relationship with the US spy agency for years, although the details of what he actually did were unclear. AFP PHOTO/ GEORGES GOBET /FILES
Caption: (FILES) This August 11, 2003 file photo shows outgoing Liberian President Charles Taylor (C) waving good bye before boarding a Nigerian government plane that will take him into exile. Taylor, the first African head of state to be prosecuted for war crimes by an international tribunal, used to work for the CIA, the Boston Globe newspaper reported January 17, 2012. The report, based on information uncovered through a freedom of information request made six years ago, said that Taylor had a relationship with the US spy agency for years, although the details of what he actually did were unclear. AFP PHOTO/ GEORGES GOBET /FILES Charles Taylor (midden) in 2003, net voordat hij in ballingschap ging in Nigeria. Foto AFP / Georges Gobet

Het Pentagon bevestigde begin deze week geruchten die al langer rondgingen. De oud-president van Liberia Charles Taylor, die voor het Sierra Leone tribunaal in Den Haag terechtstaat wegens oorlogsmisdaden, werkte voor de CIA.

Dat schreef de Boston Globe afgelopen dinsdag. De Amerikaanse krant vroeg zes jaar geleden de Amerikaanse overheid op basis van de Freedom and Information Act openheid te geven over de banden met Taylor. Een mogelijk doel van de samenwerking tussen de CIA en Taylor was spionage van de Libische leider Moammar Gaddafi. Tegenover de BBC wilde de inlichtingendienst omwille van de staatsveiligheid niet reageren op de rol die Taylor speelde.

Taylor staat op dit moment terecht op verdenking van oorlogsmisdaden. Hij is ervan beschuldigd vanuit Liberia rebellen in Sierra Leone te hebben getraind en bewapend die tussen 1991 en 2002 duizenden burgers in Sierra Leone hebben verminkt of vermoord. Zij zouden de steun van Taylor hebben terugbetaald in zogenoemde ‘bloeddiamanten’, diamanten die door middel van slavenarbeid zijn gedolven.

Een profiel van Taylor uit 2008 (NOS):

Onthulling CIA verklaart miraculeuze ontsnapping Taylor uit gevangenis

De onthulling van de Boston Globe is pikant, schrijft onze correspondent Koert Lindijer vandaag in NRC Handelsblad. Het verklaart hoe Taylor in 1985 ontsnapte uit een gevangenis in Boston. Lindijer:

De bevestiging van Taylors coöperatie met de CIA heldert één mysterie op: dat van zijn ontsnapping uit een Amerikaanse gevangenis. Taylor diende een korte tijd in de Liberiaanse regering van Samuel Doe, maar vluchtte na beschuldigingen dat hij 1 miljoen dollar aan overheidsgeld had verduisterd. Hij kwam terecht in de Verenigde Staten, waar hij in 1984 in Somerville werd gearresteerd en gevangengezet in Plymouth in afwachting van zijn uitlevering. Een jaar later slaagde hij er op miraculeuze wijze in om te ‘ontsnappen’ uit deze gevangenis, waar in de eeuw daarvoor nooit een uitbraak was geweest. Tijdens zijn rechtszaak wegens vermeende misdaden in buurland Siërra Leone gedurende zijn presidentschap van Liberia, zei Taylor: “Ik noem het mijn vrijlating, niet een ontsnapping. Ik betaalde totaal geen geld. Ik kende de jongens die me oppikten niet”. Hij kreeg zijn paspoort terug, reisde naar Mexico en ging vandaar naar Afrika.

Taylor was van 1997 tot 2003 president van Liberia. Hij ging daarna in ballingschap in Nigeria. Dat land besloot echter in 2006 de voormalig president uit te leveren aan het speciale tribunaal voor Sierra Leone in Den Haag. Waarschijnlijk zal de rechter daar begin dit jaar nog een uitspraak doen in de zaak. Als Taylor veroordeeld wordt voor de aanklachten van moord, verkrachting en het gebruik van kindsoldaten zal hij zijn straf in Groot-Brittannië uitzitten.

Lees meer over Charles Taylor in het NRC Handelsblad van vandaag (digitale editie).