Orthodoxe fruitariërs

Ik eet niet veel vlees, maar om voorgoed de smaak van een biefstukje op z’n tijd of een heerlijk zondig broodje kroket vaarwel te zeggen, vind ik toch wel heel moeilijk. Laat staan als ik ook nog afscheid zou moeten nemen van zaken als vis, kaas, aardappelen, rijst, pasta, kool, sla, ui en knoflook. Een collega van mij heeft overduidelijk meer doorzettingsvermogen: zij is niet alleen al jaren vegetariër, ook de andere bovengenoemde producten laat ze sinds het begin van het nieuwe jaar links liggen. Voor het goede doel volgt zij een fruitarisch dieet.

Als fruitariër heb je het niet makkelijk wat betreft voedselkeuze. Om te beginnen zijn alle dierlijke producten verboden. Daarnaast mogen er alleen groenten en fruit worden gegeten waarvan de plant geen schade ondervindt als ze wordt geoogst. Dat is wel het geval bij bijvoorbeeld aardappelen, kool en broccoli, omdat ze levend uit de grond worden getrokken en daarna afsterven. Strenge fruitariërs mijden bovendien ook fruitpitten en noten, omdat ze daardoor de voortplanting van de vruchten in de weg zitten.

Nederland kent niet veel van deze orthodoxe fruitariërs; de meesten zijn soepeler. Mijn collega behoort tot die laatste groep en eet deze weken gewoon appels, courgette, tomaat, komkommer en noten. En met een beetje fantasie valt er wel wat te maken van deze ingrediënten. Geïnspireerd door mijn collega, en met alle regels in mijn achterhoofd maakte ik deze week fruitarische pompoencurry met linzen, die het met een schaaltje rijst ernaast ook goed doet in het dieet van de alleseter.

Bak de komijn en koriander in een droge koekenpan en maal ze fijn met een vijzel. Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in flinke stukken. Snijd de peper in ringetjes en hak de tomaat klein. Spoel de linzen af en kook ze in ruim water gaar. Verwarm in een diepe hapjespan een scheutje olijfolie en doe de pompoen, peper en de gemalen komijn en koriander erbij. Schep een paar keer om. Voeg de tomaten toe en schep nog een paar om. Voeg 300 ml water toe en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan zo’n 20 minuten op laag vuur garen. Doe de linzen na 20 minuten bij de pompoen, schenk er kokosmelk bij en verwarm alles nog vijf minuten. Verdeel over vier diepe borden en garneer met een paar blaadjes koriander.