Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Ophef om spotdicht in parlement Israël

Een mars voor de mensenrechten die uitloopt op een ordinair waterballet, een poëtische uitspatting en de schorsing van twee parlementariërs? In Israël kan het.

Een Arabische middelbare school had in december enkele klassen meegenomen naar de mensenrechtenmars in Tel Aviv. Dat paste in een serie lessen over burgerschap, vond de school. De leerlingen namen vrijwillig deel, met toestemming van hun ouders. Toch kreeg de school een reprimande van de minister van Onderwijs die vond dat de borden die de kinderen meedroegen – tegen racisme en voor vrede – indruisten tegen de richtlijnen.

Een debat van de parlementaire onderwijscommissie over sancties tegen de schooldirecteur volgde. Terwijl het Arabische oppositielid Raleb Majadele (Arbeidspartij) de school verdedigde, viel Anastassia Michaeli van de extreemrechtse regeringspartij Yisrael Beiteinu hem voortdurend in de rede. „Houd je mond”, riposteerde Majadele.

Daarop gooide de hoogblonde Michaeli Majadele de inhoud van een glas water in zijn gezicht. Nadat ze dat eerst uit een flesje had volgeschonken. „Hij beledigde me als vrouw”, was Michaeli’s rechtvaardiging. Ze is een maand geschorst.

Maar zo makkelijk liet Ahmed Tibi, parlementslid van de Verenigde Arabische Lijst, Michaeli niet wegkomen. In een gedicht dreef hij de spot met haar. „Anastassia, die een probleem heeft met haar leidingen.” Tibi werd een week geschorst.

Dat nieuws belandde achterin de kranten, gevat in weinig tekst. Want Israël kijkt nauwelijks nog op van herrie in het parlement.

Een week geleden was ook Robert Tiviaev (Kadima) al een dag geschorst door de ethische commissie omdat hij een zweep uit zijn zak toverde en tegen de Israëlische premier Netanyahu zei: „U gebruikt een zweep tegen burgers, rechtbanken, parlementariërs [..] Ik geef u nu een echte zweep cadeau.” Het is verboden zwepen mee het parlement in te nemen.