Nieuwe verfilming Millennium-trilogie ijzersterk: alle recensies bij elkaar

Actrice Rooney Mara als Lisbeth Salander uit 'The Girl With The Dragon Tattoo'. Screenshot van de trailer: Youtube.com

Mannen die vrouwen haten, die kent u vast wel. Vanaf vandaag draait de nieuwe Amerikaanse verfilming van deel één van de immens populaire Millenium-trilogie door Zweed Stieg Larrson, getiteld The Girl With The Dragon Tattoo, in de bioscopen. De belangrijkste recensies op een rijtje.

Bekijk de trailer:

In The Girl With The Dragon Tattoo onderzoekt de gevallen journalist Michael Blomkvist de verdwijning van het meisje Harriët Vanger, een zaak die al veertig jaar onopgelost is. Volgens familiepatriarch Henrik Vanger is haar moordenaar een telg uit de familie. Blomkvist krijgt hulp van de 24-jarige Lisbeth Salander: een biseksuele, contactgestoorde punkhacker met piercings, leren jas en gewelddadig verleden.

Män som hatar kvinnor, oftewel Mannen die vrouwen haten, groeide in 2009 al in de Zweedse bioscopen uit tot een kaskraker. Deze nieuwe verfilming is van de hand van de Amerikaan David Fincher, die eerder al Fight Club (1999), Se7en (1995), Zodiac (2007) en de Facebookfilm The Social Network (2010) regisseerde. Er speelt ook een Nederlander mee in de film, te weten Yorick van Wageningen, die we al kennen uit Oorlogswinter en de tv-serie De Troon. Hij speelt Salanders voogd Bjurman.

En wat vinden de recensenten ervan?

nrc.next: ‘Filmische zwier en voyeuristisch plezier’

Filmjournaliste Dana Linssen schrijft in nrc.next dat deze versie van de film “echt veel beter” is dan het Zweedse origineel en geeft de film vier sterren:

“Fincher lijkt veel sympathie te hebben voor Larssons andere missie: het aan de kaak stellen van de macht van de oude en nieuw geldaristocratieën. Maar Fincher gaat verder: het gaat om het blootleggen van structuren en systemen, het ontmaskeren van schijnzekerheden en het onthullen van de verwarrende wereld die daarachter ligt. In The Girl With the Dragon Tattoo komen al die dingen samen, waardoor zelfs deze herverfilming van een boekverfilming in de handen van Fincher een auteursfilm eerste klasse wordt.”

In een interview met NRC-filmjournalist Coen van Zwol zei Fincher dat “ongemak de ziel van Millenium is.” De film draait, net als de boeken, om seksueel geweld. Vooral de verkrachtingsscène is schokkend en essentieel, maar kan volgens Zwol ook exploitatie oproepen:

“Er bestaan verbluffende verkrachtingsscènes. In de film Straw Dogs is het zo confronterend, een van de krachtigste staaltjes cinema ooit, maar ook vermengd met troebele wensdromen. Hoe dan ook: ik heb de volledige controle over zo’n scène, maar niet over hoe u het op uw harde schijf opslaat. Je kunt het alleen met een zekere smaak filmen”, meent Fincher.

De Volkskrant: ‘Overtuigend vakmanschap’

De Volkskrant geeft de film vier sterren en prijst de stilering, scène-opbouw en montage, die volgens de krant “meer doordacht” zijn. Mede hierdoor is de film “voldoende eigen” en kan het zowel nieuw als oud publiek overtuigen:

“Het is de onderlinge wrijving tussen de personages die boek en film vuur geeft, en naar een hoger plan tilt. Daarbij speelt de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen hier een geraffineerde bijrol als de geperverteerde advocaat van Salander. Het in Zweden gefilmde, maar Engels gesproken, The Girl with the Dragon Tattoo is meer het werk van een vakman dan een kunstenaar, maar Finchers versie is voldoende eigen om zowel een nieuw als oud publiek te overtuigen.”

Het Parool: ‘Film doet pijn wanneer dat moet’

Ook Het Parool beloont de film met vier sterren, en roemt de actrice die Lisbeth Salander speelt:

“Rooney Mara maakt de getraumatiseerde eenling met het fotografische geheugen tot een hypnotiserende wraakengel, en de actrice en Fincher deinzen nergens voor terug om haar ontberingen invoelbaar te maken. Die ontberingen liegen er niet om: de scènes tussen Salander en haar door Yorick van Wageningen vertolkte staatsvoogd behoren tot het gruwelijkste wat Hollywood in tijden voortbracht. Verwaterd werd het werk van Larsson dus zeker niet: The girl with the dragon tattoo doet pijn wanneer dat moet.”

Algemeen Dagblad: ‘Fincher blijft terecht dicht bij origineel’

Vier sterren zijn een populaire keuze voor deze film, want ook het Algemeen Dagblad kiest ervoor. De recensent vindt het prettig dat er niet aan het verhaal is getornd, en prijst het plot: dat staat als een huis. Verder roemen ze de acteerprestatie van Nederlander Van Wageningen:

“Ook wie het boek en de film nog scherp in het geheugen heeft staan, zal weer meegesleept worden. Deels door de flitsende manier van vertellen die Fincher (…) eigen is, maar vooral door de uitstekende vertolkingen, waarbij Yorick van Wageningen excelleert als de verknipte curator.”

En dit vinden de internationale media van de film

De internationele pers is iets minder lovend. The Guardian geeft de film drie sterren en noemt het een “gespierde, overdonderende zelfverzekerde film”, waardoor het geweld erin nog moeilijker te verteren is. Rolling Stone geeft maar 2,5 ster omdat de verfilming, hoewel roemrijk, te onpersoonlijk is om een indruk achter te laten.

Beluister de soundtrack op Spotify

Trent Reznor staat met Atticus Ross net als in 2010, toen ze ook al met Fincher samenwerkten en voor The Social Network de muziek verzorgden, weer garant voor de soundtrack.