‘Nieuwe poging Chinese Youngman om Saab uit faillissement te trekken’

Steun van de vakbonden is belangrijk, zij keerden zich tegen Saab nadat het bedrijf de salarissen van het personeel niet uitbetaalde. Foto Flickr / Craig Morey

Het Chinese Youngman Automobile gaat een bod uitbrengen op het failliete Saab. Met een bod ter waarde van ongeveer 5 miljard Zweedse kroon (570 miljoen euro) zouden de autofabrikant worden overgenomen en de honderden schuldeisers kunnen worden afbetaald. Volgende week zou een delegatie van de Chinezen een bezoek brengen aan Göteborg.

De Zweedse krant Dagens Industri schrijft vandaag dat Youngman, dat al eerder in de running was om Saab te redden, bereid is om nog eens vijf miljard kroon in het bedrijf te investeren voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. Dit gebeurt dan aan de hand van de reeds ontwikkelde conceptauto PhoeniX van Saab, waarvan de basis al beoogd werd om de 9-3 mee op te volgen.

Deze opzet van Youngman vereist niet de goedkeuring of de samenwerking met General Motors (GM). De Saab-modellen zijn gebaseerd op de technologie van de oude eigenaar. Het faillissement van Saab is mede veroorzaakt door General Motors, omdat het bedrijf niet de licentie op de technologie uit handen wilde geven, en daarmee een aantal recente overnamevoorstellen blokkeerde. Benodigde GM-onderdelen zouden bij “andere leveranciers” gehaald worden.

De productie van de Saab 9-3 zal, indien de ‘anonieme bron’ van Dagens Industri gelijk heeft, gaan plaatsvinden in de Zweedse fabriek in Trollhättan. Cruciaal voor het nieuwe businessplan is dat het gesteund moet worden door de vakbonden van Saab Automobile.