Next top model ontslagen om heupmaat 94

Stijn Bronzwaer

Ze zou een grote toekomst als model tegemoet gaan. Ananda Marchildon (25) won in 2008 de hoofdprijs in het televisieprogramma Holland’s next top model (uitgezonden bij RTL, geproduceerd door Endemol): een modellencontract bij MTA The Agency ter waarde van 75.000 euro. „Je hebt onvoorstelbaar veel potentie”, zei de jury van het programma destijds.

Maar het liep anders. Vanochtend stonden Marchildon en modellenbureaus MTA en Elite, dat Marchildon later in portefeuille kreeg, tegenover elkaar in de Amsterdamse rechtbank. Het model kreeg uiteindelijk slechts 10.000 euro aan opdrachten, en eist nu het resterende bedrag. MTA kwam vandaag niet opdagen, Elite zegt niets te maken te hebben met het contract dat het programma sloot met MTA. Van MTA wordt in de modellenwereld weinig meer vernomen.

Wat was het probleem? Marchildon werd ‘voortdurend’ op haar maten aangesproken, zei de advocaat van Elite. Met haar heupmaat van 94 cm bleek Marchildon internationaal niet verkoopbaar. Na drie maanden diëten met een personal trainer haalde Marchildon de gewenste heupomvang van 90 centimeter, maar ze werd alsnog door Elite ontslagen wegens uitblijvende opdrachten.

Marchildon heeft de modellenwereld inmiddels vaarwel gezegd. Ze doet nu een opleiding tot meubelmaker. „Het heeft een bittere nasmaak nagelaten.”

De uitspraak is over zes weken.