Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Nerveuze Krajicek naar psycholoog

Na het verlies van Michaëlla Krajicek zijn alle Nederlandse enkelspelers uitgeschakeld in Melbourne. ‘Kleine Kraai’ heeft een nieuwe trainer en zoekt nu ook mentale hulp.

Michaella Krajicek of Netherlands hits a return to Ana Ivanovic of Serbia during their women's singles match at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 19, 2012. REUTERS/Vivek Prakash (AUSTRALIA - Tags: SPORT TENNIS)
Michaella Krajicek of Netherlands hits a return to Ana Ivanovic of Serbia during their women's singles match at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 19, 2012. REUTERS/Vivek Prakash (AUSTRALIA - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Michaëlla Krajicek overweegt een sportpsycholoog in te schakelen om haar te helpen bij de mentale aspecten van de tennissport. De halfzus van oud-Wimbledonkampioen Richard zei dit vannacht (Nederlandse tijd) in Melbourne na haar kansloze nederlaag in de tweede rode van de Australian Open. De nerveuze Krajicek verloor met 6-2 en 6-3 van de Servische Ana Ivanovic.

„Ik was ongewild nerveus. Ik stond niet vrij te slaan en te bewegen op de baan”, blikte de 23-jarige Krajicek tegenover diverse media terug op haar verliespartij. „Ik heb nog heel veel werk te verrichten. Mentaal moet ik het geloof krijgen dat ik een kans heb tegen dit soort speelsters”, verwees de nummer 91 van de wereldranglijst naar de hogere status van de als 21ste geplaatste tegenstandster Ivanovic.

„Het is jammer dat ik er op zo’n manier moet achterkomen, maar misschien helpt het met iemand te praten”, verklaarde Krajicek, die van de Tsjechische Petra Kvitova goede verhalen over sportpsychologie heeft gehoord. „En Petra lijkt me geen verkeerde om naar te luisteren”, zei Krajicek die net als broer heeft leren tennissen van haar vader, net als Kvitova een geboren Tsjech.

Krajicek wist toen nog niet dat de als tweede geplaatste Kvitova even later haar mentale veerkracht zou tonen door tegen de Spaanse Carla Suárez een zwaarbevochten zege te behalen: 6-2, 2-6 en 6-4.

Krajicek is na een aantal magere jaren vastbesloten terug te keren aan de tennistop. Ze was in 2008 de nummer dertig van de wereld maar duikelde daarna uit de top 100. Een jaar eerder bereikte ze de kwartfinales op Wimbledon, de beste prestatie tot nu toe in haar grillige tenniscarrière.

De afgelopen jaren maakte ‘Kleine Kraai’ een vrije val op de wereldranglijst. Haar samenwerking met haar Zuid-Afrikaanse trainer en levenspartner Allistair McCaw liep op beide fronten stuk. Op advies van broer Richard heeft ze sinds augustus 2011 een nieuwe coach, de in Nederland geboren en in Duitsland werkzame Eric van Harpen. „Ze is Nederlandse, ik heb nog nooit een Nederlandse getraind, dat vond ik wel leuk”, verklaarde Van Harpen eerder deze week in Melbourne tegenover de NOS de samenwerking met Krajicek.

Van Harpen werkte eerder met de oud-topspeelsters Anna Koernikova, Patty Schnyder en Aranxta Sanchez-Vicario. In de jaren zestig was hijzelf actief als voetbalkeeper van Rot-Weiss Oberhausen.

De bijna 68-jarige Van Harpen vertelde in hetzelfde NOS-interview dat hij belangrijke elementen van Krajiceks spel wil veranderen, zoals de opslag en de forehand die ze met een kleinere achterzwaai moet leren slaan.

Van Harpen: „Ze speelt een beetje te stijf. Zij had een stijve slag, en een veel te lange slag. Dan is de timing veel moeilijker. Dat hebben we omgewisseld. Het gaat nog niet altijd goed, ik zie haar oude slag nog af en toe terugkomen.”

Over de opslag van Krajicek zei Van Harpen dat haar opgooi niet goed is. „Dat komt omdat ze naar achteren stapt. Ze gooit de bal naar voren, maar stapt zelf naar achteren. Dan wordt het natuurlijk moeilijk.”

Van Harpen zei ook dat, als Krajicek meer partijen wil winnen, haar opslagpercentage omhoog moet. „Voor mij is dat het belangrijkste Zelf denkt ze nog wel eens dat aces slaan belangrijk is”, zei de trainer die met zijn pupil de top 50 van de wereldranglijst als doel heeft gesteld. „Daarna kijken we wel verder.”

Krajicek begon vannacht tegen Ivanovic hoopgevend, met drie aces in de openingsgame. Maar twee games later werd ze mede dankzij twee dubbele fouten gebroken. Ivanovic kwam op haar eigen opslag niet in de problemen. Zo stond ze in haar games in de eerste set slechts één punt af – door een dubbele fout. Krajicek sloeg vannacht in totaal zeven dubbele fouten.

In de tweede set bood de Nederlandse meer weerstand, maar ze liep na een vroege break voortdurend achter de feiten aan. Ivanovic bleef goed serveren, hield de voorsprong simpel vast en brak bij een 5-3 voorsprong nogmaals de opslag van Krajicek. Na iets meer dan een uur spelen was de tennispartij afgelopen en is nu ook de laatste Nederlandse deelnemer aan het enkelspel op de Australian Open in Melbourne uitgeschakeld.