Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

muziek

Storioni Trio Photo: Marco Borggreve
Storioni Trio Photo: Marco Borggreve www.marcoborggreve.com

Storioni Festival

Het Storioni Festival viert haar vijfjarige jubileum. Sinds 2008 nodigt Het Storioni Trio in samenwerking met Muziekgebouw Eindhoven internationaal bekende musici en aankomende talenten uit voor een kamermuziekfestival. Tijdens deze lustrumeditie komen er in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg succesnummer van de afgelopen jaren voorbij. Met optredens van onder meer cellist Mischa Maisky, altviolist Vladimir Mendelssohn, harpiste Lavinia Meijer en hoornist Hervé Joulain. 19 t/m 29 jan, diverse locaties. www.storionifestival.nl

SPOKEN BEAT NIGHT

Muziek en het gesproken woord laten samenvoegen, daar draait het bij de Spoken Beat Nights om. Op de derde editie op vrijdag 20 januari is het thema ‘Verhalen in 'Over de Liefde’ . Met schrijver Naema Tahir en fluitist Mark Alban Lotz. SPOKEN BEAT NIGHT eindigt altijd met een open jam sessie voor schrijvers, musici en performers, geopend door een jong talent. Deze keer is dat harpiste Habiba.

De presentatie is in handen van performerJeannine Valeriano, gitarist Paul Pallesen en basklarinet Maarten Ornstein. Stripjockeys Floor de Goede en Ckoe maken live dwarse animaties.

20 jan, 20.30 uur, Bimhuis, Amsterdam. www.bimhuis.nl

Bommel-musical

De nieuwe ijstijd is een productie van het in familiemusicals gespecialiseerde Opus One. Slechts drie acteurs spelen alle rollen: Roberto de Groot als Ollie B. Bommel, Suzan Seegers als Tom Poes en Yoran de Bont als Sickbock, Wammes Waggel, kapitein Wal Rus en diverse anderen. Sommige personages verschijnen niet in levenden lijve, maar alleen in hun door Toonder getekende gestalte – want een groot deel van de intrige wordt, met gebruik van de originele zwart-wittekeningen, vertoond op drie naast elkaar gehangen projectieschermen, vergelijkbaar met de drie stripplaatjes in de krant.

Met de première van deze musical op zaterdag 21 januari begint het Toonder-jaar ter ere van de 100ste geboortedag van striptekenaar Marten Toonder.

21 jan, 15,15 uur, Oude Luxor Theater Tournee t/m 3 mei. www.bommelmusical.nl

Russia

Sinds hij in 2010 de beroemde Koningin Elisabeth Wedstrijd won, is de Rus Denis Kozhukhin een drukbezet pianist. Ook in Nederland treedt hij inmiddels regelmatig op, zoals komende week bij het Limburg Symfonie Orkest onder leiding van chefdirigent Ed Spanjaard. Kozhukin, die met het Tweede pianoconcert van Prokofjev destijds zijn grote prijs behaalde, speelt ditmaal Prokofjevs Derde pianoconcert. Ook klinkt symfonische muziek van Moesorgski en Tsjaikovski, onder de noemer 'Russia'.

20 jan, Maastricht. 21 jan, Amsterdam, 22 jan, Heerlen. www.lso.nl

Afscheid van AUX RAUS

Na acht jaar houdt de gabberpunk formatie Aux Raus het voor gezien. Wie hun overdonderende show nog live wil horen heeft de komende week drie kansen: In Nijmegen, Nieuwendijk en Amsterdam.

De tweemansformatie, bestaande uit Bastiaan Bosma en Luuk Bouwman, kan met opgeheven hoofd terugkijken op de afgelopen zeven jaar. Debuutalbum This Is How This Works won een 3VOOR12 Award en een Essent Awards voor Beste Album. Het duo stond onder andere twee keer op Lowlands en twee keer op Noorderslag . Vorig jaar bracht de band haar laatste album uit: All Creeping Things Stopped Creeping. 20 jan, Doornroosje, Nijmegen. 21 jan, Xinix, Nieuwendijk. 27 jan, Paradiso, Amsterdam. www.auxraus.com