Lagere rentekosten voor Spanje en Frankrijk

Frankrijk en Spanje hebben vandaag met succes obligaties geveild ondanks de spanning over de omvang van de crisiskas van het IMF en de stroeve onderhandelingen over de kwijtschelding van de Griekse schuld.

Spanje verkocht vanochtend ruim 6,6 miljard euro aan staatsleningen. Frankrijk veilde 8 miljard tegen een lagere rente. Op tienjaarsleningen betaalde Spanje 5,4 procent rente, vergeleken met 6,9 procent vorige maand.

Frankrijk en Spanje werden vorige week vrijdag afgewaardeerd door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Frankrijk verloor de AAA-status, het hoogste keurmerk van kredietwaardigheid. De kredietstatus van Spanje werd verlaagd van AA- naar A. Gezien de lagere rentes die de twee landen vanochtend betaalden, hebben de afwaardering van S&P weinig indruk gemaakt.

Analisten schrijven het succes van de veilingen toe aan de ingreep van de Europese Centrale Bank. De ECB schroefde vorige maand de steun aan de Europese banksector op. Banken kunnen onbeperkt lenen, voor een periode van drie jaar. Dat doen Europese banken massaal (490 miljard euro). Ook heeft de centrale bank in Frankfurt de eisen verlaagd voor onderpand dat banken kunnen indienen in ruil voor ECB-leningen.

Het succes van de landen op de kapitaalmarkt betekent niet dat de eurocrisis getemd is. Het Internationaal Monetair Fonds heeft berekend dat het fonds de komende twee jaar wellicht 1.000 miljard dollar nodig heeft om landen in problemen financieel bij te staan. Dat betekent dat IMF-leden 600 miljard dollar extra moeten bijdragen. Op de laatste Europese top zegden regeringsleiders toe 200 miljard dollar over te maken aan het IMF. Die maatregel moest leiders in bijvoorbeeld China en de VS overtuigen eveneens een extra bijdrage aan het IMF te leveren.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, de grootste geldschieter van het IMF, liet in een verklaring weten een hogere bijdrage niet te zien zitten. „Het IMF kan geen substituut zijn voor een stevige beschermingswal van de eurozone zelf”, aldus het ministerie van Financiën.

China vindt dat economische grootmachten moeten zorgen dat het IMF genoeg middelen bezit om de crisis te bestrijden, zoals in november afgesproken op de G20 in het Franse Cannes. Aankomende vrijdag en zaterdag komen de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G20 bijeen in Mexico.

In Athene onderhandelen de Griekse regering en een delegatie van bankenvereniging Institute of International Finance over de kwijtschelding van een deel van de Griekse staatsschuld. Vorige week waren de gesprekken vastgelopen.