Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Kortkolom kunst

Conflict over ontslagen bij Groninger Museum

Door onze correspondent

Groningen. De ondernemingsraad van het Groninger Museum heeft een procedure bij de ondernemingskamer in Amsterdam aangespannen tegen het reorganisatieplan van waarnemend directeur George Verberg. Die wil onder meer 7 van de 47 banen schrappen, omdat het museum kampt met een schuld van 4,3 miljoen euro, en een liquiditeitstekort van 600.000 tot 800.000 euro. Door het aanspannen van een procedure zijn de ontslagen opgeschort. De ondernemingskamer is een gerechtelijk orgaan dat bindende uitspraken doet in geschillen tussen werknemers enerzijds en directie, bestuur of raad van commissarissen anderzijds. In dit geval wordt onderzocht of de ondernemingsraad van het museum voldoende medezeggenschap heeft gehad bij het reorganisatieplan. Het museum leed onlangs nog een schade van 40.000 euro omdat het door een hoge waterstand – het museum staat in een kanaal – uit voorzorg vier dagen gesloten was.

Funkartiest Jimmy Castor (71) overleden

Rotterdam. Funk- en popsaxofonist Jimmy Castor is maandag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij was de leider van de Jimmy Castor Bunch, een r&b-, funk- en soulband met een reeks hits in de jaren zeventig. De Amerikaan is bezweken aan hartfalen in een ziekenhuis in Las Vegas, heeft zijn zoon bekendgemaakt. Grote hits waren Troglodyte (Cave Man) en It’s just begun. Castor heeft veel invloed gehad op latere muziekstromingen. De funkritmes uit zijn werk zijn op grote schaal gesampled door een jongere generatie artiesten, zoals Kanye West en Madonna. (NRC)

Protest in India tegen komst Salman Rushdie

Rotterdam. De komst van Salman Rushdie naar India staat op losse schroeven. De Brits-Indiase auteur is uitgenodigd door de organisatie van het 7de Jaipur Literatuur Festival in India, dat van 20 tot en met 24 januari zal plaatsvinden. Die uitnodiging heeft protesten teweeggebracht bij sommige moslimleiders in het land. Zij staan de oud-Man Booker Prize-winnaar nog steeds naar het leven wegens de anti-islamitische sentimenten in diens boek De duivelsverzen uit 1988. Het boek is tot op de huidige dag verboden in India. In reactie op een protestmars die voor aanstaande vrijdag gepland staat, zijn Rushdies sessies verplaatst. Wat betreft de organisatie van Jaipur blijft Rusdies uitnodiging staan. De verwachting is dat het Jaipur Literatuur Festival, waar 260 auteurs optreden, meer dan 70.000 bezoekers trekt. (Reuters)