Kortkolom buitenland

Rwanda: vier generaals onder huisarrest

Kigali. Rwanda heeft vier generaals geschorst en onder huisarrest geplaatst. Ze worden verdacht van illegale zakelijke activiteiten in het grondstofrijke buurland Congo. Dat heeft een legerwoordvoerder gisteren bekendgemaakt. Een van de generaals is Richard Rutatina, hoofd van de militaire inlichtingendienst, die president Paul Kagame adviseerde over veiligheidszaken. Een diplomaat zei dat de arrestaties te maken kunnen hebben met een rapport dat de Verenigde Naties vorige maand publiceerden over de illegale smokkel van mineralen van Congo naar Rwanda. Rwanda is Congo twee keer binnengevallen met het argument dat het jacht maakte op rebellen, maar heeft er ook op grote schaal bodemschatten plundert. (AP Reuters)

Militaire staatsgreep verijdeld in Bangladesh

Dakha. In Bangladesh is een militaire staatsgreep verijdeld, zo heeft een woordvoerder van de Bengaalse strijdkrachten vanmorgen bekendgemaakt. Het ging volgens hem om een groepje officieren, dat een complot zou hebben beraamd om de civiele regering van premier Sheikh Hasina ten val te brengen. Het leger zelf zou de samenzweerders tijdig onschadelijk hebben gemaakt. Bangladesh heeft in het verleden vaker militaire coups gekend. (AP, AFP)

Chef veiligheidsdienst Noorwegen stapt op

Oslo. Het hoofd van de Noorse veiligheidsdienst is gisteravond opgestapt omdat ze eerder op de dag tijdens een hoorzitting in het parlement vertrouwelijke informatie had verstrekt. Op de vraag of geheimagenten in verband met NAVO-operaties in Afghanistan, waarbij Noorwegen betrokken is, beter zouden moeten samenwerken met buurland Pakistan, antwoordde Janne Kristiansen dat de veiligheidsdienst daar al actief is. Sinds de aanslagen van Anders Breivik, die deze zomer aan 77 mensen het leven kostten, ligt de Noorse veiligheidsdienst onder vuur omdat die de aanslagen niet wist te voorkomen. (Reuters)

Shi’itisch protest in Bahrein verspreid

Dubai. Oproerpolitie heeft gisteren met traangas en rubberkogels shi’itische oppositievertegenwoordigers verspreid die probeerden zich in de Bahreinse hoofdstad Manama te verzamelen voor een demonstratie voor democratisering van het overwegend sunnitische bewind. Dat melden shi’itische bronnen. De betoging was om veiligheidsredenen verboden. Een grote shi’itische protestbeweging werd afgelopen voorjaar onderdrukt, maar op kleinere schaal gaan de protesten door. (AFP)

Palestijnen gedood bij luchtaanval Israël

Gaza. Bij een Israëlische luchtaanval op het noorden van de Gazastrook bij de grens met Israël zijn gisteren twee Palestijnen gedood. Volgens getuigen behoorden de twee slachtoffers tot een gewapende radicaal-islamitische groep. Het Israëlische leger meldde dat een groep „terroristen” doelwit vormde die explosieven verborgen bij het grenshek. Het was de eerste Israëlische luchtaanval in 2012. (AFP)

VS: geen oproep tot gesprek met Iran

Teheran. Amerikaanse functionarissen hebben gisteren ontkend dat president Obama in een brief aan Iran heeft opgeroepen tot directe onderhandelingen over zijn omstreden nucleaire programma. Iraanse parlementsleden zeiden dat de brief Iran niet alleen waarschuwde de strategische Straat van Hormuz niet af te sluiten maar tegelijk onderhandelingen bepleitte. (Reuters)