Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Verzoek tot vervolging daders ‘Rawagede’

Rotterdam. De nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad in Rawagede in 1947 hebben het Openbaar Ministerie in Arnhem gevraagd de daders te vervolgen. Vorig jaar oordeelde de civiele rechter in Den Haag dat negen Indonesische weduwen recht hadden op een schadevergoeding van de Staat voor de oorlogsmisdaad. Het Komité Nederlandse Ereschulden vindt het „vanzelfsprekend” dat nu ook bekeken wordt of de militairen die honderden dorpelingen vermoordden nog voor de strafrechter kunnen verschijnen. Justitie wilde dat niet onderzoeken zonder aangifte. Tevens aanleiding voor de aangifte was een tv-uitzending van het programma Altijd Wat, waarin veteranen vertelden een collega te kennen die betrokkenheid bij de moordpartij bekend had. Vorige maand melde de redactie van het programma dat deze ‘laatste dader’ inmiddels is overleden. (NRC)

Ziekenhuizen gaan tolken zelf betalen

Amsterdam. UMC Utrecht gaat zelf vertalers betalen. Ook het AMC in Amsterdam laat weten dat te zullen doen. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vergoedt de kosten sinds dit jaar niet meer omdat zij vindt dat patiënten zelf Nederlands moeten kunnen spreken. Het UMC kan zich niet in die redenering vinden en trekt daarom een ton per jaar uit om de kosten zelf te dekken. „Het is een illusie te denken dat buitenlandse patiënten zo goed Nederlands leren dat ze begrijpen wat een arts zegt. Dat is voor ons vaak al moeilijk”, zegt Jolanda van Luipen, belast met de tolkdiensten. Het AMC schat dat de tolken het ziekenhuis dit jaar zo’n honderdduizend euro kosten. (Novum)

Grote steden zoeken alternatief vuurwerk

Den Haag. De vier grote steden onderzoeken of de jaarwisseling met minder vuurwerk kan worden gevierd. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam willen kijken of er alternatieven voor de vuurwerktraditie zijn. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag in antwoord op vragen van GroenLinks over een mogelijk vuurwerkverbod. De fractie is bezorgd over de vele ongevallen die elk jaar door het afsteken van zwaar vuurwerk worden veroorzaakt. (Novum)

Aantal overvallen vorig jaar fors gedaald

Amsterdam. Het aantal overvallen is vorig jaar fors gedaald. In 2011 werden 2.272 woningen, bedrijven en instellingen beroofd, precies 300 minder dan een jaar eerder. Het aantal arrestaties steeg bovendien met 245, meldde de Raad van Korpschefs gisteren. Vooral in de transportsector en de detailhandel werden minder bedrijven beroofd. Het aantal woningovervallen bleef daarentegen gelijk. De afgelopen jaren was het aantal al gedaald, na een piek in 2009 met bijna 2.900 overvallen. (Novum)