kort nieuws Economie

‘Youngman brengt bod uit op Saab’

Amsterdam. - Het Chinese Youngman Automobile gaat een bod uitbrengen op het failliete Saab ter waarde van ongeveer 5 miljard Zweedse kroon (570 miljoen euro). Dat meldt de Zweedse krant Dagens Industri vandaag, gebaseerd op een persoon die bekend is met de kwestie. Volgens de krant is Youngman bereid om nog eens vijf miljard kroon in het bedrijf te investeren voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. Volgens het bericht kan de productie van de Saab 9-3 modellen 15 weken na een akkoord worden hervat. De bron geeft daarnaast aan dat Pang Qingnian, voorzitter en eigenaar van Youngman, naar verwachting volgende week een bezoek zal brengen aan Göteborg om het bod bekend te maken. Het plan van Youngman vereist niet de goedkeuring of de samenwerking met General Motors (GM). De Saab-modellen zijn gebaseerd op de technologie van de oude eigenaar. (Novum)

Consumenten somberen verder

Amsterdam. - De stemming onder Nederlandse consumenten is in januari niet veranderd. De indicator van het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleef gelijk aan de stand in december, -37. Consumenten waren minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie, maar pessimistischer over het economisch klimaat. Consumenten waren vooral minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. De afgelopen tijd fluctueerde de stemming over de financiële toekomst nogal van maand tot maand. Nederlanders waren ook wat minder somber over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. De deelindicator koopbereidheid verbeterde twee punten en kwam uit op -18. Tegenover de lichte verbetering van de koopbereidheid stond een lichte daling van het vertrouwen in het economisch klimaat. (Novum)

Bouwteam moet bouwsector redden

Den Haag. - Een speciaal team moet plannen gaan bedenken om de bouwsector een impuls te geven. Het team wordt voorgezeten door Joop van Oosten, voormalig topman van het bouwbedrijf BAM. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag bekendgemaakt. De bouw zorgt voor zo'n 350 duizend banen, maar heeft veel last van de crisis. Het bouwteam gaat manieren bedenken waarop de bouwsector ‘aan slagkracht kan winnen’. Dat moet dit voorjaar een toekomstplan opleveren. (Novum)

Werkloosheid in Nederland stabiel

Den Haag. - De werkloosheid in Nederland is in december stabiel gebleven. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam uit op 456 duizend personen. Het werkloosheidspercentage blijft daarbij ongewijzigd op 5,8 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het UWV telde in december 473 duizend niet-werkende werkzoekenden, 17 duizend minder dan een jaar geleden. Vergeleken met november is het aantal bij UWV ingeschreven werkzoekenden met tienduizend toegenomen. Daarnaast meldt het statistiekbureau dat er in december 2011 270 duizend lopende werkloosheidsuitkeringen waren, bijna een procent minder dan een jaar geleden. In december 2011 werden er 43 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt, bijna even veel als in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal beëindigde uitkeringen, vooral die vanwege werkhervatting, was eind 2011 lager dan eind 2010. (Novum)