Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

KNVB: 37 elftallen uit competitie na geweld

Amateurvoetballers die zich hebben misdragen zijn het afgelopen half jaar veel zwaarder bestraft door voetbalbond KNVB. Zo werden in de eerste helft van het lopende voetbalseizoen 37 amateurteams uit de competitie gehaald. Dat heeft de bond gisteren bekend gemaakt.

Het aantal molestaties van scheidsrechters of tegenstanders op de amateurvoetbalvelden is de afgelopen jaren gestegen. Tussen 2005 en 2010 nam het aantal geregistreerde geweldsincidenten toe, van 215 tot 240. Ook het aantal bij de KNVB gerapporteerde rode kaarten steeg van 16.638 in het seizoen 2005-2006 tot 19.205 in het seizoen 2009-2010. Het is een publiek geheim dat veel incidenten in het lagere amateurvoetbal niet worden gemeld.

De KNVB probeert dit seizoen met een harde aanpak het aantal excessen op het voetbalveld terug te dringen. Zo heeft de bond de regel ingesteld dat als twee of meer spelers van een team zich misdragen, een collectieve straf kan worden opgelegd. Dat is volgens de KNVB mede de reden dat nu al 37 ploegen uit de competitie zijn gehaald. Volgens de bond zijn dat er meer dan in voorgaande jaren.

„Voetbal is en blijft een teamsport. Je wint samen een wedstrijd, je verliest gezamenlijk en als het uit de hand loopt draagt ook iedereen gelijke verantwoordelijkheid”, zegt plaatsvervangend directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in een persbericht. „We hopen dat door dit soort maatregelen de ogen nu eens open gaan.”

De voetbalbond maakte ook bekend dat 34 amateurvoetballers in het afgelopen half jaar voor het leven zijn geschorst, meestal omdat zij buitensporig geweld tegen een scheidsrechter of tegenstander hebben gebruikt. Ook kregen negen spelers een straf van tien jaar opgelegd en veertig anderen werden voor een periode tussen de twee en tien jaar uitgesloten.

„We hebben jarenlang geprobeerd met goedbedoelde campagnes en lieve woorden de voetballers aan te spreken”, stelt Binnenmars. „Dat had nauwelijks effect. Nu spelers en teams die zich misdragen hard en snel worden aangepakt, merk je een kentering”, stelt de KNVB-directeur.

Het tegengaan van geweldsincidenten bij amateursporten staat ook op de politieke agenda. In april 2011 presenteerde sportminister Schippers (VVD) een actieplan om excessen tegen te gaan. Zo pleitte zij voor een zwarte lijst van sporters die zich hebben misdragen. Voetbalbond KNVB heeft sinds 1 januari een meldpunt, waar verenigingen geweldsincidenten kunnen doorgeven.