Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet moet hard snijden in 2013 - bezuinigingen van 7 miljard extra

Het kabinet moet veel sneller veel meer bezuinigen dan gedacht. Dat komt door afspraken met de Europese Commissie uit 2009. Volgens ingewijden moet alleen al volgend jaar minstens 7 miljard extra worden bezuinigd. Dat komt bovenop de 18 miljard die het kabinet tot en met 2015 wil bezuinigen.

Dat het kabinet extra wil korten en daarover de komende maanden moeizame onderhandelingen voert met gedoogpartner PVV, is bekend. Dat dit onder grote druk van Brussel voor 2013 moet gebeuren bleef tot nu toe onderbelicht.

Herziene voorspelling begrotingstekort onacceptabel voor Brussel

De boosdoener is het onverwacht snel verslechterende begrotingstekort. Bij aantreden verwachtte het kabinet nog dat het tekort in 2013 1,8 procent van het bruto binnenlands product zou zijn. Maar De Nederlandsche Bank voorspelde in december een tekort van 3,7 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) is zo mogelijk nog somberder.

Zo’n hoog tekort is voor Brussel onacceptabel, want Nederland sprak in 2009 af zijn ‘excessieve begrotingstekort’ uiterlijk in 2013 te hebben teruggebracht tot onder 3 procent.

“Het is essentieel dat lidstaten hun beloftes nakomen, willen we de huidige schuldencrisis te boven komen.” - woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken).

CPB irriteert Financiën

Een tekort van 3,7 procent terugbrengen naar 3 betekent in de praktijk 7 miljard euro bezuinigen in een jaar tijd, berekent een ingewijde. Dat is een enorm bedrag. Bij Financiën zou het de nodige irritatie gewekt hebben dat het CPB in zijn decemberraming het kabinet aanspoort kalm aan te doen met bezuinigen, en geen melding maakt van de deadline uit Brussel.

De precieze extra bezuiniging bovenop de 18 miljard hangt af van de prognose van het begrotingstekort in 2013. Het CPB maakt die uiterlijk begin maart bekend. Het kabinet moet dan voor half april aan Brussel laten weten hoe het zijn financiën voor 2013 op orde brengt.

Lees meer over dit onderwerp in NRC Handelsblad of de digitale editie (voor abonnees).