Kaartverkoop van start: haal het maximale uit het IFFR

Nog een kleine week, en het 41ste International Filmfestival Rotterdam barst los. De kaartverkoop start vanavond en het veelbelovende programma van de films die tussen 25 januari en 5 februari worden vertoond is nu online beschikbaar. Hierbij een overzicht van vijf films waarvoor je met een gerust hart in de rij kunt gaan staan. Of even naar de site kunt surfen.

Nog een kleine week, en het 41ste International Filmfestival Rotterdam barst los. De kaartverkoop start vanavond en het veelbelovende programma van de films die tussen 25 januari en 5 februari worden vertoond is nu beschikbaar. Hierbij een overzicht van vijf films waarvoor je met een gerust hart in de rij kunt gaan staan. Of even naar de site kunt surfen.

Hugo

Vertoningen: 27, 28 februari en 1 en 4 februari
Regie: Martin Scorese
Met: Ben Kingsley, Jude Law, Sacha Baron Cohen

De 3D-film Hugo, naar het boek The Invention of Hugo Cabret van Brian Selznick vertelt over het weesje Hugo Cabret dat in de jaren dertig voor zijn alcoholistische oom de klokken van een Parijs’ station onderhoudt. Hij leeft in kruipruimtes en onderhoudsbuizen, bekijkt het leven in het station door roosters en kijkgaatjes.

Hugo probeert in zijn vrije tijd een antieke automaton, een mechanische pop, op te knappen en komt in contact met een bittere oude man die speelgoed repareert – Georges Méliès, een vergeten pionier van de stille film. Als Hugo samen met diens dochter Isabelle gaat graven in Méliès’ verleden, wordt dat tevens een excursie door de filmgeschiedenis. Een film, aldus sir Ben Kingsley, vol beschadigde mensen en volgens Scorese voor een extreem breed publiek zo meldt hij aan NRC-filmredacteur Coen van Zwol:

“Hugo was eerst echt bedoeld voor jonge kinderen, gaandeweg ontwikkelde het zich tot een film voor kinderen van 8 tot 88 jaar.”

Wuthering Heights

Vertoningen: 29, 30, 21 januari en 4 februari
Regie: Andrea Arnold
Met: Kaya Scodelario, Nichola Burley en Amy Wren

Andrea Arnold maakte een harde, rauwe film naar de klassieke roman Wuthering Heights van Emily Brontë, aldus Peter de Bruijn, filmrecensent voor NRC Handelsblad. Arnold heeft de plot van de film tot het minimum beperkt, ook voor conventionele psychologische verklaringen heeft ze weinig belangstelling.

Alle aandacht gaat uit naar de woeste en ondoorgrondelijke Heathcliff, gespeeld door de zwarte, niet-professionele acteur James Howson. Hij komt als wees terecht in een genadeloze dorpsgemeenschap, omringd door de even genadeloze natuur van de heide rond Yorkshire. Alleen de jonge Cathy (Kaya Scodelario) behandelt hem niet als een beest. Aan die strohalm grijpt hij zich vast.

A Dangerous Method

Vertoningen: 27, 28, 31 januari en 1 en 3 februari
Regie: David Cronenberg
Met: Michael Fassbender, Keira Knightley en Viggo Mortensen

Als wetenschapper heeft hij voor velen afgedaan, maar als filmpersonage is Freud nog zeer vitaal, zo schreef Raymond van den Boogaard zijn NRC-recensie van de film. A Dangerous Method gaat over zijn relatie met Sabina Spielrein. Freud is hiermee terug in de cinema, maar niet meer in de heldenrol van wetenschappelijk ontdekker en redder der mensheid. Freud wordt neergezet als mens van vlees en bloed in de context van de geestesgeschiedenis van het begin van de twintigste eeuw. Als geen ander heeft hij ons hedendaags denken en terminologie beïnvloed, zo blijkt maar weer. En dat allemaal dankzij Sabina Spielrein – wat een vrouw niet kan doen.

Shock Head Soul

Vertoningen: 30, 31 januari en 1 en 3 februari
Regie: Simon Pummell
Met: Hugo Koolschijn, Anniek Pheifer, Thom Hoffman en Jochum ten Haaf

Sabina Spielrein is niet de enige ‘historische patiënt’ van de psychiatrie die is te zien als personage op festival. Deze Nederlandse productie draait om de uit Leipzig afkomstige jurist Daniel Paul Schreber (1842-1911). Het is een speelfilm, maar ook een documentaire waarin hedendaagse psychoanalytici en andere deskundigen hun licht laten schijnen over het ziektebeeld van Schreber. Tot slot is het eveneens een animatiefilm waarbinnen ‘menselijke’ acteurs optreden. Een indrukwekkend experiment, deze speelfilm.

Le voyage dans la lune

Vertoningen: 29 januari en 4 februari

Het IFFR eert de fantasierijke filmpionier Georges Méliès. In 1902 maakte hij de eerste sciencefictionfilm ooit, die wordt nu in gerestaureerde staat voor het eerst helemaal in kleur vertoond, met nieuwe muziek van het Franse popduo Air. Na een wat traag en saai begin komt de door Jules Verne en H.G. Wells geïnspireerde film echt tot leven als een raket vol astronauten de maan bereikt. Eenmaal aangekomen komt de magie van Méliès tot volle wasdom, zo oordeelt NRC-recensent André Waardenburg.

Le voyage extraordinaire

Deze klassieker wordt vertoond in combinatie met Le voyage extraordinaire waarin kort de levensloop van Méliès wordt geschetst en het jarenlange, bewogen restauratietraject van Le voyage dans la lune aan bod komt.