Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Irakoorlog was geen eerste stap naar Arabische Lente

Het is jammer dat J.L. Heldring de poging om de geschiedenis te herschrijven niet doorziet. In zijn column van 12 januari voert hij een reeks neoconservatieven op die beweren dat de oorlog in Irak de eerste stap naar de Arabische Lente was en dat het gelijk van de geschiedenis dus aan hun kant zou staan. Een democratisch Irak zou een domino-effect teweegbrengen in de regio.

Waarom zou je een paar neocons in Washington geloven terwijl de demonstranten ons vertellen dat ze in opstand komen vanwege corruptie, autoritair bestuur en de slechte economische situatie, die leidt tot armoede en hoge werkloosheid? Waarom willen de demonstranten het zelf doen, betalen ze de prijs en wijzen ze westerse inmenging af? Volgens de Amerikaanse journaliste Robin Wright heeft juist het door Al-Qaeda ontketende geweld geleid tot een counterjihad binnen de islam, waarbij de massa zich heeft aangesloten.

Francis Fukuyama beweert dat de Arabische Lente enkele jaren is vertraagd door de Irakoorlog. Wij denken graag dat ons handelen bepalend is, maar soms bepalen mensen zelf hun geschiedenis. Het lijkt me sterk dat de paar miljoen dollar van de regering-Bush voor mensenrechten-ngo’s in de Arabische wereld een bijdrage heeft geleverd. Dit valt in het niet bij de miljarden voor oorlogsinspanningen in Irak en Afghanistan en voor het Egyptische leger.

Rik Delhaas

Amsterdam