internationaal

British artist David Hockney poses in front of a detail of his painting "The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty-eleven)" at the Royal Academy of Arts in London January 16, 2012. The Royal Academy will exhibit new landscape works by Hockney in an exhibition from January 21 to April 9. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY) Reuters

David Hockney

Op 21 januari opent de Royal Academy in Londen de tentoonstelling A Bigger Picture van de Britse kunstenaar David Hockney. Met een slimme publiciteitsstunt kwam Hockney er vorige week al mee in het nieuws omdat hij rond de tentoonstelling posters heeft laten ophangen met de tekst: ‘Alle werken hier zijn gemaakt door de kunstenaar zelf, persoonlijk.’ Het is een sneer naar collega’s als Damien Hirst, die erom bekendstaat assistenten in te zetten bij het vervaardigen van zijn schilderijen. A Bigger Picture laat Hockney’s jarenlange fascinatie voor landschappen zien. Er hangt werk op doek én op iPad. 21 jan t/m 9 apr in Royal Academy Londen. www.royalacademy.org.uk

Der geteilte Himmel

De tentoonstelling Der geteilte Himmel in de Neue Nationalgalerie in Berlijn laat zien hoe kunst zich na de Tweede Wereldoorlog in West- en Oost-Duitsland heeft ontwikkeld. In de Bondsrepubliek waren kunstenaars in de ban van het abstract-expressionisme, in de DDR was kunst sociaal-realistisch. Als bezoeker krijg je een mooi beeld van een gepolariseerd Europa. Neue Nationalgalerie, Berlijn. Nog tot onbepaalde tijd te zien. www.neue-nationalgalerie.de

The Indian Queen

Na zijn operaregie van Dido & Aeneas in 2008 laat Jan Decorte zich opnieuw inspireren door de Engelse componist Henry Purcell. Deze keer ensceneert Decorte een hedendaagse muziektheatervoorstelling op The Indian Queen. Het verhaal speelt zich af in Mexico en Peru vóór de Spaanse invasie. Een libretto met hofintriges, oorlogen en rivaliteit in de liefde. Decorte werkt ook nu weer samen met het Vlaamse barokensemble B’Rock. Het orkest, onder leiding van Frank Agsteribbe, fungeert eveneens als koor. Actrice Sigrid Vinks is ceremoniemeesteres die de taferelen met elkaar verbindt. 19 jan, 20.00 uur, De Singel, Antwerpen en 26 jan, 20.00 uur in het Concertgebouw, Brugge. www.b-rock.org

New American Wing

Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een nieuwe vleugel geopend: The New American Wing Galleries. De 26 nieuwe ruimtes liggen allemaal op dezelfde verdieping en zijn voorzien van daklicht. De meest in het oog springende werken die er hangen zijn het enorme Washington Crossing the Delaware van Emanuel Gottlieb Leutze en The Rocky Mountains, Lander's Peak van Albert Bierstadt.

De opening markeert het einde van de driedelige en miljoenen kostende renovatie van het museum dat tien jaar geleden van start ging.

www.metmuseum.org